Companiile lovite de criza gasesc noi moduri de a se imprumuta: se muta de la poarta bancii la cea a bursei

Data publicarii: 25-11-2009 | Afaceri

Ingreunarea creditarii de catre banci determina din ce in ce mai multe firme sa se finanteze prin emiterea de obligatiuni. Avand datorii importante, pentru a face rost de banii necesari restructurarii sale operationale, retailerul Flamingo prefera banii investitorilor celor ai bancherilor.

Numarul firmelor care au emise obligatiuni listate la bursa ar putea creste in perioada imediat urmatoare, in urma dificultatilor crescande la luarea unui credit si a prezentei din ce in ce mai active a fondurilor de pensii la bursa, spun brokerii. "Ma astept ca un numar din ce in ce mai mare de firme, fortate sa atraga surse de finantare, sa apeleze la emisiunea de obligatiuni", spune Razval Pasol, presedinte Intercapital Invest. Potrivit acestuia, obligatiunile intereseaza firmele care au atins nivelul maxim de creditare din partea unei banci, mai ales daca au dificultati financiare. Dezvoltarea fondurilor de pensii, investitori traditionali in obligatiuni, va creste cererea fata de instrumentele de investitii.

Deocamdata, bursa este dominata de obligatiunile emise de administratie. Potrivit datelor lui Pasol, pe piata romaneasca exista doar trei emisiuni de obligatiuni ale unor institutii private, anume ale firmei autohtone International Leasing, Bancii Europene de Investitii si ale Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. Acestora li se adauga 27 de obligatiuni municipale si 26 emise de stat.

Judecate in raport cu modalitatea clasica de a obtine bani, respectiv cu imprumutul bancar, obligatiunile au avantaje si dezavantaje. "Ca avantaje as aminti flexibilitatea la stabilirea parametrilor, anume scadenta, suma imprumutata, modul de rambursare, dobanda. Exista un potential de finantare mare fata de banci. Firmele trebuie sa prezinte insa garantii explicite, uneori chiar ratinguri sau o asigurare de rambursare din partea unui asigurator", explica acesta. Dobanzile sunt comparabile cu cele la credite, insa difera foarte mult in functie de scadenta, credibilitatea firmei, situatia financiara. Spre exemplu, la imprumutul luat de International Leasing, dobanda aferenta primului cupon fiind de 10,75% pe an, dupa care este de BUBOR+2,25%. Firma, aflata la a treia emisiune, a atras aproximativ 1,5 milioane de euro.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: