Taxe si amenzi de 300.000 de euro cerute inapoi de la Fisc. Cum sa te lupti cu statul

Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-Banci

Cu bugetele subtiate de criza, romanii apeleaza tot mai mult la caile legale de atac impotriva statului pentru a evita plata unor taxe sau amenzi. Ba mai mult, anul acesta, dupa primele noua luni, sumele cerute de persoanele care au chemat statul in judecata au crescut cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reiese din datele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), comunicate la solicitarea Gandul.

Astfel, valoarea prejudiciului pe care il pretind aceste persoane a atins aproximativ 300.000 de euro (1,26 milioane de lei) la sfarsitul lunii septembrie, comparativ cu 249.000 euro (917.000 lei), in perioada similara din 2008. Printre altele, romanii cer fie restituirea taxei de prima inmatriculare, fie este vorba despre plangeri contraventionale ori actiuni in contencios administrativ. "In contextul crizei economice, contribuabilii, inclusiv persoane fizice, au devenit mult mai atenti la sumele pe care trebuie sa le achite si mult mai dispusi la initierea unui demers judiciar in vederea diminuarii acestor sume sau a amanarii momentului platii", a declarat pentru Gandul avocatul Cosmin Vasile, partener in cadrul Casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

Numarul celor care au dat ANAF in judecata a crescut cu aproape 30% fata de anul trecut, ajungand la 357 de dosare. Printre motive se numara si faptul ca "apar de foarte multe ori erori, situatie care include si interpretarile la limita sau dincolo de limita legii", spune Vasile.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: