Romania se va incadra in tinta de deficit convenita cu FMI pentru finalul anului, afirma Pogea

Data publicarii: 27-11-2009 | Economie

Guvernul se va incadra in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, si nu va depasi cheltuielile prevazute, insa autoritatile locale ar putea depasi plafonul de cheltuieli stabilit, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Deficitul inregistrat in luna octombrie este chiar unul bun, datorat unui control mai bun al cheltuielilor cu bunurile si serviciile si a unor venituri mai mari la nivelul accizelor si a impozitului pe venit. Categoric, tinta de deficit bugetar nu va fi depasita", a spus Pogea.

"La nivel guvernamental, noi avem un program pe care il respectam, iar singurul lucru care ar putea pune probleme este nivelul cheltuielilor facute de autoritatile locale in ultimile doua luni ale anului, care ar putea fi depasite", a completat el.

Ministrul a subliniat ca nivelul veniturilor nu a mai scazut in luna octombrie, "ceea ce arata ca, probabil, economia isi va reveni".

Pogea a sustinut ca in luna octombrie s-a inregistrat o scadere a cheltuielilor cu personalul de 5% fata de perioada similara a anului 2008, ceea ce arata ca masurile luate de Guvern in acest an incep sa-si arate efectele, "dupa ce la inceputul lui 2009 cheltuielile cu salariile au avut cresteri cuprinse intre 9% si 12%".

Potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finantelor, deficitul bugetului general consolidat a scazut usor in luna octombrie fata de nivelul inregistrat dupa primele noua luni, la 25,507 miliarde lei (5,94 miliarde euro), echivalent cu 5,1% din produsul intern brut (PIB).

Dupa primele noua luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat era de 25,563 miliarde lei, sau 5,14% din PIB.

Seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, declara pe 6 noiembrie, la finalul misiunii din Romania, ca tara noastra va inregistra un deficit de 7,8% din PIB, peste tinta convenita initial pentru anul 2009. El a precizat ca autoritatile romane nu au solicitat, insa, o renegociere a tintelor de deficit bugetar pentru 2009 si 2010, care raman la 7,3% din PIB, respectiv 5,9% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: