Bancile pot executa orice bun aflat in proprietatea rau-platnicilor, chiar si in cazul creditelor cu buletinul

Data publicarii: 27-11-2009 | Finante-Banci

Din ce in ce mai multi romani care inainte de criza si-au "amanetat" veniturile pe 30-40 de ani, imprumutandu-se la banci, se confrunta in prezent cu reducerea drastica a bugetelor si incapacitatea de a-si plati ratele lunare. Avocatii afirma ca in functie de natura creditului, bancile vor gasi o modalitate de recuperare a imprumuturilor, insa pana la a alege solutia extrema, executarea silita, incearca sa negocieze cu clientul si sa-l convinga sa plateasca.

"Depinde de tipul de credit, daca este vorba de un credit cu garantii reale sau daca este vorba despre asa-zisele credite cu buletinul. Daca un client este rau-platnic de mai mult de 30 de zile, banca il inscrie in Centrala Incidentelor de Plati (CIP). Dupa anumite somatii catre client, la aproximativ 5-6 luni dupa ce acesta nu si-a mai platit datoriile, banca demareaza procedura de executare silita. Prima data se executa garantiile reale, proprietati ipotecate sau gajuri. In cazul in care imprumutul nu este acoperit prin executarea acestor bunuri, se trece la executarea altor bunuri care apartin clientului. Daca nu exista garantii reale pentru imprumut, banca poate sa demareze executarea silita asupra oricarui bun aflat in proprietatea clientului", a explicat Mihai Cuc, avocat, partener al firmei de avocatura Enescu & Cuc.

Potrivit acestuia, bancile nu sunt tocmai incantate sa aplice aceasta solutie si incearca sa gaseasca o cale de compromis astfel incat clientul sa-si poata plati datoria. "Fie banca accepta ca datornicul sa plateasca o parte din bani si sa-i acorde o pasuire, pana la gasirea unei solutii de genul refinantare sau rescadentare", a adaugat Mihai Cuc. Potrivit unui raport recent publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), aproape 650.000 de romani aveau restante mai mari de 30 de zile la credite, la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 58% fata de aceeasi luna din 2008. Creditele in lei sunt cele mai neperformante, inregistrand 60%  din total. Totodata, sumele restante au ajuns la 2,4 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 190 milioane de lei. In septembrie anul trecut, valoarea restantelor mai mari de 30 de zile era de circa 845 milioane de lei.

Gardianul