Profitul RZB a scazut cu numai 1% in primele noua luni ale anului, dupa cresterea provizioanelor

Data publicarii: 27-11-2009 | International

Grupul bancar austriac RZB, a anuntat ca profitul net din primele noua luni a scazut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 399 milioane euro, in contextul in care cresterea veniturilor din tranzactionari a fost compensata de majorarea provizioanelor pentru creditele neperformante.

Potrivit unui raport interimar publicat de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB), rezultatele s-au mentinut la un nivel ridicat, in pofida conditiilor dificile, datorita imbunatatirii performantelor operationale. 

Profitul operational a crescut cu 11% in primele noua luni ale anului, la 2,081 miliarde euro. Profitul operational din al treilea trimestru a fost de 655 milioane euro, in ton cu rezultatele afisate de grup in al doilea trimestru din 2009 si in al treilea trimestru din 2008.

"Chiar si pe fondul persistentei conditiilor dificile din piata, RZB a putut inregistra o performanta stabila, datorita operatiunilor, strategiei si nivelului solid al fondurilor proprii", a declarat directorul executiv RZB, Walter Rothensteiner.

Cheltuielile administrative au scazut semnificativ in perioada analizata, cu 11,3%, la 2,051 miliarde euro. Veniturile nete din comisioane au scazut totusi cu 19%, la 1,058 miliarde euro, iar veniturile din dobanzi s-au diminuat cu 5%, la 2,626 miliarde euro.

Provizioanele pentru creditele neperformante au avut un impact negativ asupra rezultatelor in primele noua luni. Dupa ce au crescut cu 2,186 miliarde euro in primul semestru al anului, creditele neperformante au sporit cu alte 626 milioane euro in al treilea trimestru. Cresterea a fost provocata in principal de creditele acordate in Ucraina, Rusia, Ungaria si Romania. Procentul creditelor neperformante din totalul portofoliului a crescut astfel de la inceputul anului cu 3,97 puncte procentuale, la 6,69%.

Grupul a recurs la disponibilizari, in incercarea de a face economii. Tarile in care RZB a realizat cele mai mari disponibilizari au fost Rusia (1.382), Ucraina (1.054), Romania (486) si Bulgaria (400).

RZB este actionarul grupului bancar Raiffeisen International, a doua insitutie de creditare din Europa Centrala si de Est, care are subsidiare bancare in 15 tari din regiune, inclusiv in Romania. Grupul Raiffeisen este reprezentat in Romania prin Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management si Raiffeisen Investment Romania.

NewsIn