Treizeci de institutii financiare internationale vor fi supravegheate impotriva riscurilor sistemice

Data publicarii: 30-11-2009 | International

Treizeci de institutii financiare internationale sunt incluse pe o lista intocmita de autoritatile de reglementare pentru o serie de exercitii de supraveghere la nivel international, relateaza Financial Times.

Lista cuprinde sase companii de asigurari: Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zurich si Swiss Re, precum si 24 de banci din Europa, America de Nord si Japonia.

Lista a fost intocmita de autoritatile de reglementare la cererea Comisiei de Stabilitate Financiara, in efortul de a preintampina raspandirea riscurilor sistemice la nivel mondial intr-o viitoare criza financiara.

Companiile de asigurari sunt considerate importante din punct de vedere sistemic dintr-o serie de motive. Ar putea, de exemplu, sa detina o divizie ampla de creditare, precum Aviva, sau afaceri financiare complexe, precum Swiss Re.

Grupul de asigurari AIG, din Statele Unite, s-a dovedit a avea un risc sistemic foarte mare anul trecut, in principal din cauza diversificarii operatiunilor, de la asigurari la operatiuni financiare complexe.

Lista, ce nu a fost publicata, contine multe dintre numele interationale anticipate de analisti.

Masura vine dupa infiintarea Comisiei de Stabilitate Financiara in aceasta vara si vizeaza, in principal, problema institutiilor financiare internationale importante din punct de vedere sistemic, prin infiintarea unor colegii de supraveghere.

Aceste colegii vor cuprinde autoritatile de reglementare din principalele tari in care banca sau grupul de asigurari isi desfasoara activitatile si vor avea misiunea de a coordona mai bine grupurile financiare internationale.

Grupurilor incluse pe aceasta lista li se va cere sa prezinte o serie de documente care sa precizeze modul in care fiecare banca ar urma sa actioneze in eventualitatea unei crize.

Autoritatile de reglementare vor sa vada acest gen de documente realizate pentru fiecare grup financiar important, insa unele grupuri complexe au precizat ca astfel de planuri de criza ar fi aproape imposibil de trasat fara a cunoaste cauza unor viitoare turbulente.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: