UE este aproape de un acord cu SUA pentru a oferi acces nelimitat la datele bancare ale europenilor

Data publicarii: 30-11-2009 | Finante-Banci

Austria si Germania au parut luni gata sa accepte, in pofida rezervelor, ca Uniunea Europeana sa semneze un acord prin care va permite Statelor Unite sa aiba acces nelimitat la informatiile bancare ale cetatenilor europeni, in incercarea de a lupta impotriva finantarii terorismului, scrie AFP.

Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, reprezentantii Austriei si Germaniei nu si-au exercitat dreptul de veto in cadrul proiectului de acord ce va fi propus cu ocazia unei reuniuni ai ministrilor de interne din cadrul Uniunii Europene.

"Avem mari probleme" cu acest acord, a declarat ministrul austriac de interne, Maria Fekter, la sosirea la reuniune, explicand ca, "daca blocam acordul, nu va exista protectie juridica" pentru cetatenii europeni. "O protectie juridica redusa este mai buna decat niciun fel de protectie", a mentionat ea.

"Avem posibilitatea de a ne abtine si de a face o declaratie cu privire la ceea ce consideram problematic", a completat Fekter.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a refuzat sa dea declaratii presei, insa potrivit unui diplomat european, Germania urmeaza, de asemenea, sa se abtina la vot.

Swift, o societate privata cu sediul in apropiere de Bruxelles, ce analizeaza fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din intreaga lume, se afla in centru problemei de mai multi ani. Reteaua va transfera in curand toate bancile de date din Europa la Amsterdam, unde se afla centrul operational global. Serverul din Statele Unite nu va mai contine decat datele americane.

De aici necesitatea semnarii unui acord tranzitoriu intre Washington si UE, pentru a mentine accesul la date, si nevoia unui compromis, cu criterii stricte privind protectia datelor personale.

Negocierile au fost dificile, insa compromisul ce va fi propus luni ministrilor europeni satisface majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Volumul datelor bancare la care vor avea acces autoritatile americane a fost redus, pentru a diminua o serie de ingrijorari din partea europenilor. Germania vrea sa limiteze durata acordului temporar de la un an la sase luni, asa cum se propunea in textul initial.

NewsIn