Downshifting sau felul in care criza obliga pe multi la schimbarea filosofiei de viata

Data publicarii: 20-01-2010 | Lifestyle

Fenomenul de trecere de la materialism la spiritualitate, accelerat de conditiile economice vitrege. Unii "sclavi" ai bancilor si angajatorilor renunta la acest stil de viata pentru  familie si mai mult timp liber. Chiar daca in strainatate este tot mai popular, la noi nu prinde radacini puternice deoarece inca ne aflam in etapa de consumerism.

Downshifting-ul este o filosofie de viata care se bazeaza pe placerile simple ale vietii (cele legate de spiritualitate) si respingerea ideii de materialism. Acest fenomen a venit intr-o societate consumerista in care oamenii privesc dintr-o perspectiva noua modul in care traiesc si muncesc. In urma unui interviu acordat pentru Curierul National, doua reprezentante ale HR Club ne explica cum se manifesta acest fenomen in Romania.

Adriana Boscanici, Managing Partner, Trainart si membru HR Club

- Ce inseamna downshifting? Puteti sa explicati in cateva randuri fenomenul?

- Daca utilizam definitia din dictionar, "downshifting" inseamna trecerea motorului intr-o viteza inferioara (retrogradarea, in limbaj automobilistic).

Trecut intr-un plan sociologic, termenul se refera la incetinirea ritmului, a intensitatii, vitezei cu care traim si, mai ales, muncim; inseamna reducerea standardului de viata pentru o calitate crescuta a vietii, parasirea unui job foarte bine platit pentru unul in care castigam bani mai putini dar avem timp de lucrurile care conteaza cu adevarat (sanatate, familie, spiritualitate).

Desi in limba romana nu exista o traducere a acestui termen, as propune o traducere tot din domeniul auto, si anume "incetinirea motoarelor" care inseamna practic debransarea de la un ritm nebunesc de viata, al carui sens uneori nici nu il mai stim, in favoarea unei vieti cu sens. Inseamna practic renuntarea la materialism si consumerism in favoarea spiritualitatii, trecerea de la "a avea" la "a fi".

- Este cunoscut acest fenomen in Romania? Sau inca este intr-o faza incipienta?

- Din experienta mea, acest fenomen este intr-o faza incipienta in Romania si nici nu cred ca se va raspandi prea curand, pentru ca noi traim intr-un sistem profund materialist, in care se construiesc din ce in ce mai multe mall-uri si hypermarket-uri, locuri in care oamenii sa consume si sa uite de ei, de adevaratul sens al vietii lor. Pe de o parte este normal sa fie asa, pentru ca acest fenomen de "incetinire a motoarelor" a luat nastere si s-a raspandit cu precadere in societatile care au parcurs multi ani etapa de consumerism si trec la un alt nivel acum. Este imposibil sa avem downshifting pe scara larga intr-o societate care doar de 20 de ani a scapat de lipsurile grave de care a suferit in perioada comunista. Oamenii sunt inca dornici sa acumuleze averi, posesiuni materiale pentru ca nu au avut aceasta sansa pana acum. Pe piramida nevoilor a lui Maslow, suntem in mare majoritate inca pe treptele implinirii nevoilor de baza (mancare, apa, caldura) si a celor de siguranta (casa, serviciu, resurse materiale) si de aceea acest fenomen este intr-o faza incipienta.

Insa cunosc si oameni care au ales sa renunte la pozitii importante si foarte bine platite in multinationale pentru a se dedica familiei, calatoriilor sau altor hobby-uri si placeri ale vietii pe care nu mai ai timp sa le gusti cand lucrezi la viteza si intensitate maxime. In primul rand nu mai ai timp efectiv si daca mai prinzi cate un week-end liber, tot ce iti doresti este sa dormi, sa lenevesti in stil leguma, pentru ca oricum corpul si creierul nu mai pot primi si alte solicitari.
As spune insa ca exemplele de downshifteri sunt mai degraba exceptii si nu regula, cel putin in prezent.

Este posibil insa ca aceasta criza financiara sa ne oblige sa fim downshifteri; sa fie un semnal de alarma pentru multi oameni, in sensul ca posesiunile materiale, imaginea cladita in campanii costisitoare de self-marketing nu sunt fondul, ci doar forma; sa realizam ca nu banii si numarul caselor si proprietatilor aduc fericirea autentica si sa recastigam acea seninatate a echilibrului.

- Ce perceptie au romanii despre acest fenomen? Adopta ei aceasta schimbare?

- In cercul meu de prieteni exista o persoana care a ales sa fie un downshifter si isi asuma aceasta alegere, cu tot ce inseamna ea. La inceput ne parea un ciudat, un "fenomen" contrar tuturor obiceiurilor noastre pentru ca nu se mai uita la TV, se multumea sa castige mai putini bani, se bucura de micile placeri ale vietii - drumetii la munte, o plimbare in parc intr-o zi insorita, un film bun - lucruri care noua ni se pareau banale si pe care nu le mai savuram.

Initial nu intelegeam care este sensul, ce castiga din aceasta abordare. Chiar l-am banuit sa vrea sa fie altfel, mai special, insa am descoperit ca isi dorea numai sa fie linistit, sa faca acele lucruri care ii aduc satisfactie, sa nu fie inregimentat intr-un sistem care te alieneaza. Ultimul lucru care il interesa era ce cred altii despre el. Incetul cu incetul l-am inteles si apoi l-am apreciat si acum dorim sa fim ca el. Cred ca majoritatea romanilor au aceeasi perceptie fata de fenomenul de downshifting pe care am avut-o si eu initial, cand am fost pusa fata in fata cu acest gen de comportament, detaliat mai sus. Mai cred ca noi, oamenii, adoptam aceasta schimbare din pacate numai in momentul in care se intampla ceva negativ, de regula pierderea sanatatii fizice. Atunci constientizam ce este important cu adevarat si renuntam, in mare parte, la aceasta goana nebuna dupa "a avea".

Roxana Andrei, HR Advisor, Sandvik si membru HR Club

- Ce este downshifting?

- Downshiftingul este un fenomen, o filosofie de viata, aparuta la inceputul anilor '90 si care presupune alegerea unui stil de viata bazat pe placerile simple, accesibile si negarea ideii de materialism, a goanei dupa avere si imbogatire - toate acestea derivate clar, din societatea de consum in care traim. Fenomenul este cunoscut si in Romania - poate mai curand sub denumirea de "work/life balance".

Intr-o societate cum este cea romaneasca, in care alegem "de buna voie si nesiliti de nimeni" sa devenim sclavi ai bancilor si ai societatilor de imprumut - si toate astea pentru o casa, o masina, un cuptor cu microunde - consider ca un astfel de fenomen, desi probabil cunoscut, este totusi foarte putin insusit si aplicat. Si pana la urma, nu cred ca trebuie neaparat sa cunosti definitia "downshiftingului" sau sa auzi de fenomenul acesta, ca sa alegi sa iti traiesti viata si sa te bucuri de ea!

Integral in Curierul National