Colliers: 6.000 de apartamente au fost livrate anul trecut, in 2010 circa 3.500 ar putea fi vandute

Data publicarii: 27-01-2010 | Imobiliare

Un numar de 6.000 de apartamente au fost livrate anul trecut din cele 11.000 finalizate, pentru anul acesta estimand-se ca vor fi vandute circa 3.500 de apartamente, se arata intr-un comunicat remis miercuri de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

"Livrarile de apartamente noi au rezultat in primul rand din proiectele mari, care au fost lansate pe piata in perioada 2006 - 2007. Nivelul record al livrarilor a fost atins dupa ce la un numar semnificativ de proiecte s-a grabit finalizarea apartamentelor, avand deja intarzieri de sase pana la 12 luni si fiind constransi de cumparatorii care isi asteptau apartamentele", se arata in comunicatul Colliers.

De asemenea, potrivit Colliers, in prezent, stocul de apartamente noi se ridica la peste 11.000 de unitati, dupa ce in anul 2008 se ridica la 4.900 unitati.

"Inca 5.000 de apartamente se asteapta sa fie livrate in 2010. Tinand cont ca aproximativ 2.000 de apartamente care erau anuntate pentru cea de-a doua jumatate a anului 2009 au fost reportate pentru prima parte a anului in curs, ne asteptam ca cel putin 30% din locuintele anuntate a fi livrate anul acesta sa nu fie onorate. Anul 2011 va oferi cele mai putine variante de apartamente finalizate si cel mai probabil nivelul activitatii de livrare se va incadra intre plafonul din 2007 si cel din 2008", potrivit Colliers.

Totodata, conform datelor companiei, cu aproximativ 404 apartamente la 1.000 de locuitori, Bucurestiul este in urma celor mai importante capitale din Europa Centrala si de Est. Astfel, pe termen lung, Bucurestiul ar mai avea nevoie de aproximativ 140.000 - 170.000 de locuinte pentru a ajunge la nivelul altor capitale europene, precum Varsovia, Praga sau Budapesta.

"Luand in calcul ca nivelul populatiei in Bucuresti creste de la un an la altul si avand in vederea activitatea redusa din domeniul constructiei de locuinte noi, nevoia se adanceste cu fiecare an care trece", explica Manager Consulting Division in cadrul Colliers International, Stefania Baldovinescu.

In plus, potrivit companiei, deficitul de apartamente din Bucuresti s-a accentuat cu atat mai mult cu cat ritmul constructiilor noi a fost mult mai lent.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. Colliers International furnizeaza servicii de consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

NewsIn