Se inchid zilnic 540 de companii. Intr-un asemenea ritm, in cinci ani, vor disparea toate

Data publicarii: Astazi, 29-01-2010 | Afaceri

Guvernantii si-au facut planurile pe termen lung in ceea ce priveste mediul de afaceri. Vor ca, in cinci ani, in Romania sa nu mai existe nici macar o societate comerciala. Obiectiv lesne de atins in conditiile in care mult asteptatele masuri anticriza au fost inlocuite cu masuri antieconomice, iar sclavagismul fiscal pare sa fie cuvantul de ordine pentru aceasta perioada.  In prezent, 540 de firme ies zilnic din peisajul de afaceri, cifra care ar putea creste semnificativ daca fanteziile fiscale guvernamentale vor fi puse in practica.

Lipsa unui program anticriza, cumulata cu introducerea unor noi impozite si taxe sau majorarea celor existente, face ca zilnic, in medie, 540 de firme sa decida sa se retraga din zona afacerilor. Intr-un asemenea ritm, in decurs de cinci ani, nu va mai exista nici macar o societate comerciala. Calculul este cat se poate de simplu: in 2009, au pus lacatul pe usa 195.743 de firme si au fost infiintate 57.000, ceea ce inseamna un "deficit" de aproximativ 140.000. Cum numarul total al societatilor comerciale este de 690.000, in cinci ani mediul de afaceri privat va disparea in totalitate.

Oamenii de afaceri considera insa ca acesta este doar inceputul si ca in 2010 lucrurile vor sta mult mai rau decat in anul precedent. In special pentru firmele romanesti, care au fost lovite mai sever de criza. Pe lista motivelor se adauga si blocarea accesului la finantare, situatie la care s-a ajuns tot din cauza statului care a devenit clientul principal al bancilor. Companiile multinationale, in general cele cu capital strain, au reusit sa reziste mai bine in acest mediu, pentru ca au avut acces la finantarile intragrup. Ba, mai mult, prin inchiderea firmelor autohtone, companiile "din afara" au scapat, in multe cazuri, de concurentii locali.

Iar vestile de la Palatul Victoria nu sunt deloc imbucuratoare. Daca noile "fantezii" fiscale ale Guvernului vor fi puse in practica, pentru a ramane cu un leu in buzunar la sfarsitul lui 2010, micul intreprinzator va trebui sa plateasca la stat 1,39 lei. Asta in varianta fericita, cand realizeaza un profit brut de 40% la o cifra de afaceri de 100.000 de euro. Prin comparatie cu 2009, darile catre stat ale fostilor patroni de microintreprinderi  vor creste de aproximativ trei ori.

In ceea ce priveste scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, aceasta este considerata mai degraba o amanare la plata, fiind similara unei amortizari supraaccelerate, cu efecte imediate.

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: