Udrea va propune modificarea legii ANL pentru a permite chiriasilor sa cumpere prin Prima Casa

Data publicarii: 12-02-2010 | Imobiliare

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca va propune in sedinta de Guvern de miercuri modificarea legii ANL, pentru a permite chiriasilor sa cumpere locuintele prin programul guvernamental Prima Casa.

"Modificarea legii ANL va fi in Guvern miercuri, pentru ca cei care locuiesc in casele Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) sa le poata cumpara prin programul Prima Casa. Ei le putau cumpara si astazi, mai greu, pentru ca existau conditii referitoare la salariu, la anii pe care i-au petrecut in calitate de chiriasi. Noi acum reducem perioada de chirie la un an de la trei ani. De asemenea, scoatem conditia limitativa la salariu pentru cel care doreste sa cumpere casa", a explicat Elena Udrea, vineri, dupa participarea la o conferinta privind calitatea vietii, la Academia Romana.

Udrea a subliniat ca scopul acestei decizii este dublu: acela de a da posibilitatea chiriasilor ANL de a deveni poprietari, dar si de a aduce bani in contul Ministerului Dezvoltarii pentru constructia de noi locuinte.

"Scopul este si atragerea de fonduri la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru ca ambitiosul nostru proiect de a finaliza in urmatorii trei ani construirea a aproximativ 100.000 de locuinte, cat este necesar conform solicitailor primite de la autoritatile publice locale din toata tara, sa poata fi finantat. Cum vremurile nu sunt pe masura a ajuta la finalizarea acestui proiect, bugetul ministerului fiind mai mic decat nevoile, recurgem la aceasta solutie a vanzarii locuintelor ANL in speranta ca in felul acesta vom avea resursele financiare pentru a putea construi locuinte pentru toti tinerii care au nevoie", a spus Elena Udrea.

Ministrul dezvoltarii regionale si turismului a precizat ca aceste apartamente ANL vor fi vandute la pretul la care se construiesc locuintele la ora actuala. Ministrul a precizat si ca a dorit introducerea acestor locuinte in programul guvernamental pentru ca apartamentele sa poata fi cumparate si prin credit ipotecar.

"O sa va prezint exact schema intr-o conferinta de presa marti. Noi speram sa vindem, din aproximativ 25.000 de locuinte, construite prin ANL, anul acesta si anul urmator 20.000 de locuinte, in idea in care nu toata lumea doreste sau are posibilitatea sa cumpere locuinta in care sta cu chirie", a precizat Udrea.

Ministrul a spus ca spera ca prin vanzarea celor 20.000 de apartamente ANL, Ministerul Dezvoltarii sa castige in jur de 500.000 euro.

Tot vineri, ministrul a anuntat ca, pe langa noul proiect ce vizeaza constructia ansamblurilor rezidentiale pentru specialistii din mediul rural, si-a propus sa deruleze, tot prin ANL, impreuna cu Ministerul Sanatatii, un program de constructie de locuinte pentru medicii rezidenti. De asemenea, un proiect similar va fi demarat si cu Ministerul Apararii, in acest sens existand si avantajul terenurilor foarte mari detinute de acest minister, care pot fi folosite pentru constructia de locuinte pentru militri.

"Deci vom avea un parteneriat cu Ministerul Sanatatii si cu Ministerul Apararii Nationale, iar celor doua programe vor fi prezentate pe larg saptamana viitoare", a conchis Udrea.

NewsIn