Vladescu vrea sa creasca veniturile la buget prin limitarea evaziunii

Data publicarii: Astazi, 16-03-2010 | Economie

Incasarile bugetare din ianuarie si februarie s-au situat cu putin sub nivelul programat de guvern. Ministrul Finantelor a declarat insa ca in luna martie fluxul veniturilor va reveni la normal, in principal datorita masurilor de combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, guvernul va aplica o serie de masuri convenite cu FMI, printre care introducerea standardelor de costuri in sectorul public.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca din luna martie incasarile bugetare isi vor reveni la normal, dupa ce acestea s-au situat sub nivelul planificat in ianuarie si februarie. "Pe primele doua luni suntem foarte aproape de program. Incepand din martie, mai ales cu masurile din zona evaziunii fiscale, vom reveni cu veniturile la nivelul programat", a declarat Vladescu. Guvernantii se bazeaza ca banii scosi din economia subterana vor asigura supravietuierea bugetului. Pentru combaterea evaziunii fiscale sunt avute in vedere intensificarea activitatii organelor de control, masuri suplimentare impotriva fraudei la TVA intracomunitar in privinta cesionarii firmelor, a taxarii jocurilor de noroc, modificarea legii antrepozitelor fiscale. Sebastian Vladescu a afirmat insa ca nu poate dezvalui public in ce constau efectiv aceste masuri. In luna ianuarie, bugetul a avut venituri de 14,034 miliarde de lei si a cheltuit 14,019 miliarde de lei, deficitul fiind de 15,3 milioane de lei.

Statul taie fondurile pentru primarii cheltuitori

Scrisoarea suplimentara parafata de guvern cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene la sfarsitul lunii februarie stabileste o serie de criterii structurale si cantitative pe care trebuie sa le indeplineasca tara noastra. Una dintre conditiile convenite cu creditorii Romaniei este intarirea disciplinei financiare pentru autoritatile locale, dar si introducerea de standarde de costuri pentru sectorul medical si cel al educatiei. "Introducerea acestor standarde de cost, limitarea transferurilor catre autoritatile locale care depasesc cheltuielile planificate, care angajeaza cheltuieli dincolo de bugetele stabilite, au rolul de a implementa disciplina bugetara pe care cu totii o asteptam", a declarat ministrul Finantelor.

Astfel, garantiile si transferurile suplimentare catre autoritatile locale vor fi conditionate de progresele inregistrate in reducerea arieratelor. Guvernantii si-au exprimat in multe randuri nemultumirea ca primariile au inceput investitii fara a avea fondurile necesare, bazandu-se pe alocarile bugetare viitoare, ceea ce a pus o presiune suplimentara pe vistieria tarii. Printre criteriile structurale care trebuie indeplinite se numara un set de masuri legislative: Legea responsabilitatii fiscale, legislatia de implementare a legii unitare a salarizarii, noi reglementari privind reformele administratiei fiscale, modificari ale Codului de procedura fiscala. La capitolul criterii cantitative, guvernul trebuie sa supravegheze soldul bugetului general consolidat, plafonul arieratelor, soldul financiar al celor mai mari 10 intreprinderi cu capital de stat. Statul trebuie sa urgenteze rambursarea arieratelor si sa le elimine pana la sfarsitul lunii aprilie 2011.

Integral in Financiarul