Fiscul ia pielea de pe restantieri: dobanda la stat poate ajunge si la 70%

Data publicarii: 02-06-2010 | Finante-Banci

Noul Cod de Procedura Fiscala a schimbat modul de calcul al sanctiunilor aplicabile contribuabililor care nu-si achita la timp obligatiile fiscale. Aceste sanctiuni sunt mai mici in prima luna, dupa care incep sa creasca in ritm accelerat.

Majorarile de intirziere de 0,1% pe zi vor fi inlocuite cu sanctiuni mult mai drastice in cazul datoriilor catre stat mai vechi de o luna, arata o ordonanta de urgenta intrata in vigoare la finele lunii aprilie. Actul normativ, care modifica Codul de Procedura Fiscala, introduce notiunile de dobanda de intarziere si de penalitate de intarziere datorata suplimentar dobanzii de intirziere.

Astfel, desi dobanda penalizatoare este stabilita la doar 0,05%/zi, in cazul datoriilor mai vechi de 30 de zile povara creste simtitor, pentru ca datornicii vor plati suplimentar o penalitate de intarziere in cuantum de pana la 15% din valoarea datoriei acumulate pana la momentul platii. Potrivit legii, daca stingerea datoriei se realizeaza in primele trei luni, dobanzii penalizatoare i se adauga o penalitate de intirziere de 5% din valoarea creantei. Daca datoria este cu o zi mai veche de 90 de zile, penalitatea de intirziere creste la 15% din valoarea acumulata. Atentie, dobanzile de intirziere se datoreaza in cota de 0,05%/zi pe toata perioada de timp scursa de la data scadentei si pina la data achitarii obligatiei fiscale.

Un calcul realizat de firma de consultanta Scot&Company Consulting arata foarte clar ca noile prevederi majoreaza substantial povara suportata de contribuabilii cu datorii, si asa loviti serios de criza economica. Lipsa de echitate a modificarilor este evidentiata mai ales din diferenta imensa dintre valoarea sanctiunilor cumulate suportate de un contribuabil pentru datorii pe termen scurt (31-91 de zile) si cele datorate in cazul in care datoriile sunt intarziate la plata pana aproape de expirarea perioadei de prescriptie.

Daca pentru o datorie platita in a nouazeci si una zi scursa de la data scadentei se datoreaza o dobanda cumulata de 78,47%/an, pentru o datorie platita cu o zi inainte de expirarea perioadei de prescriptie fiscala, dobanda cumulata scade la 21,53%.

Integral in Romania Libera