Boc: Taierile de salarii si pensii nu se aplica de la 1 iunie

Data publicarii: 07-06-2010 | Economie

Guvernul a adoptat forma finala a proiectelor de lege asupra carora isi va asuma raspunderea astazi in Parlament, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de la Palatul Victoria. Boc a anuntat ca au fost admise patru amendamente pentru primul proiect care vizeaza reducerile salariale si un amendament pe al doilea proiect de lege privind reducerea pensiilor, toate propuse de PDL, UDMR si grupul independentilor.

Guvernul a adoptat astazi forma finala a celor doua proiecte de lege asupra carora isi va angaja raspunderea in Parlament. Executivul a admis patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si un amendament la proiectul de lege privind unele masuri in domeniul pensiilor, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

"Am adoptat forma finala a proiectelor de lege asupra carora Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament. Primul proiect de lege se intituleaza Lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. In cadrul acestui proiect de lege au fost depuse 51 de amendamente de catre parlamentari, au fost acceptate patru amendamente apartinand PDL, UDMR si grupului independentilor", a declarat prim-ministrul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

Potrivit premierului, primul amendament precizeaza ca pensia sociala minima nu scade sub 350 lei. Al doilea amendament se refera la faptul ca in continutul legii existau doua formulari, pe de-o parte "de la data intrarii in vigoare a legii se plica reducerile de salarii si pensii" pe de alta parte "de la 1 iunie". "Avand in vedere ca procedura asumarii raspunderii a fost declansata in luna mai, dar se va finaliza in iunie, am decis sa acceptam un amendament in care se precizeaza foarte clar pe tot parcursul legii ca vom gasi formula de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se reduce cuantumul salariilor si pensiilor", a mai spus Boc.

Emil Boc a mai anuntat ca al treilea amendament admis precizeaza ca salariile angajatiilor cabinetelor parlamentare, platite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%, iar al patrulea se refera la veniturile membrilor Academiei de Stiinte Medicale care intra si ele sub incidenta legii pentru reducerea cu 25% "pentru egalitate de tratament", aceeasi masura aplicandu-se si membrilor Academiei Romane, membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta  si membrilor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

Premierul a reamintit ca si bugetele companiilor nationale de stat vor fi afectate de masurile de austeritate. ''Bugetele individuale ale companiilor de stat care nu au facut restructurari vor fi reevaluate in cadrul Guvernului'', a precizat Emil Boc. Date concrete privind companiile luate in considerare si modul in care ele vor fi afectate vor fi oferite dupa asumarea raspunderii,  a mai spus seful Executivului.

Integral in Realitatea.net