Justitia obliga BCR sa aplice unui client o dobanda a creditului de doar 2,5 la suta

Data publicarii: 01-07-2010 | Finante-Banci

Curtea de Apel Pitesti a obligat BCR sa aplice EURIBOR ca "dobanda de referinta variabila" in mai multe contracte de credit. Dobanda platita de client scade astfel de la peste 10% la 2,5%. Daca banca nu va castiga recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, clientii cu contracte similare ar putea cere bancii sa le scada si lor dobanzile

Intre octombrie 2007 si iunie 2008, un client BCR semna mai multe contracte de credit de nevoi personale in euro cu garantie ipotecara.

Contractul de credit prevedea o perioada de 1 an in care dobanda era fixa (6,95% pe an), iar apoi dobanda curenta se forma din "dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,5 pp".

Clientul a considerat ca indicele variabil care se adauga la marja fixa este Euribor (Eribor a scazut la sub 1% pe an in 2009), insa banca a aplicat o dobanda interna (8,9% pe an).

Dupa ce s-a adresat bancii si ANPC (care a amendat banca pentru clauzele neclare din contract), clientul a ajuns in instanta. Tribunalul Arges ii respinge prima cererea ca fiind neintemeiata, dar recursul la Curtea de Apel Pitesti ii da dreptate clinetului. BCR este astfel obligata sa modifice "dobanda de referinta" din dobanda interna in rata Euribor, ceea ce va face ca dobanda pentru creditul luat de client sa fie de doar 2,5% pe an.

Integral in Money.ro