Boc a prezentat in Parlament zece masuri luate de Guvern pentru combaterea crizei

Data publicarii: 21-09-2010 | Economie
Premierul Emil Boc a prezentat luni in Parlament o lista de zece masuri pe care Guvernul le-a luat pentru a combate efectele crizei economice, in replica la criticile aduse de opozitie.

Prima masura pe lista premierului figureaza mentinerea cotei unice de 16%, secondata de neimpozitarea profitului reinvestit si scutirea la plata contributiilor sociale a firmelor care angajeaza someri. De asemenea, o alta masura enumerata vizeaza scutirea de la plata contributiilor sociale a firmelor si angajatilor aflati in somaj tehnic, fara de care Boc a precizat ca nivelul somajului ar fi ajuns la peste 10%.

Totodata, pe lista lui Boc a mai figurat programul Prima Casa cu 25.799 de garantii acordate in valoare de peste 1 miliard de euro, dar si programul Rabla, cu 183 de mii de masini casate si 35 de mii de masini noi. Mai mult, premierul a afirmat ca in 2010 au fost acordate garantii pentru IMM-uri in valoare de 643 de milioane de euro, fiind amanati de la efectuarea platilor catre stat a agentilor economici afectati de criza.

In ceea ce priveste TVA, Boc a mai sustinut ca s-a mentinut cota de 5% pentru constructia de locuinte sociale, dar si compensarea TVA neplatit cu cel nerambursat. Ultima masura de pe lista premierului a vizat eliminarea, comasarea sau reducerea a aproximativ 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal.

"Se spune ca nu am facut nimic pentru mediul de afaceri. (...) Daca Romania nu avea acordurile internationale prin care sa consolideze rezerva valutara a BNR si cursul ar fi fost de 5, 6 sau mai mare, care era situatia firmelor din Romania? Care era situatia cetatenilor care au credite in valuta? Am facut un efort, am incheiat un acord cu organismele internationale, am realizat un parteneriat si BNR pentru corelarea politicilor monetare cu cele fiscale si banii de la FMI merg in proportie mare la BNR pentru consolidarea rezervei valutare si pentru mentinerea unui curs echilibrat euro-leu", a mai sustinut Boc.

 NewsIn