Ernst&Young: Economia romaneasca va scadea cu 3% in acest an si cu 1% in 2011

Data publicarii: 01-10-2010 | Economie

Un raport trimestrial al companiei de consultanta Ernst&Young arata faptul ca o contractare a PIB-ului cu circa 3 procente anul acesta si cu un procent in 2011 este din ce in ce mai probabila, analistii estimand o revigorare a cresterii economice abia in 2012, informeaza The Money Channel.

Astfel, majorarea taxei pe valoare adaugata si cresterea preturilor sunt factori care favorizeaza o noua perioada de declin a economiei romanesti. Analistii se asteapta ca oamenii sa reduca si mai mult consumul in cea de-a doua jumatate a acestui an, in timp ce declinul cererii interne, alaturi de perspectiva unei cresteri mici a zonei euro, vor afecta relansarea productiei industriale incepute in primele trei luni din acest an.

Totodata, excedentul de capacitate, dar si increderea redusa a antreprenorilor si a mediului de afaceri ar putea amana redresarea investitiilor de capital pentru a doua jumatate din 2011. La sfarsitul anului, statul s-ar putea confrunta cu o criza acuta a creditelor.

Potrivit analistilor, cresterea economica din 2012 va fi datorata intensificarii investitiilor si consumului, insa riscurile pe termen scurt raman sporite semnificativ.

In raport se mai arata ca incertitudinile politice, dar si cresterea economica slaba vor impiedica scaderea deficitului bugetar la tinta de circa 3% din PIB, stabilita prin acordul cu FMI. Astfel, Romania nu va intra in zona euro mai devreme de 2015, apreciaza analistii. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: