Arbitrul pensiilor private va autoriza individual membrii din conducerea societatilor de pensii

Data publicarii: 01-10-2010 | Actualitate
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va autoriza individual persoanele care vor ocupa functii de conducere in cadrul societatilor de pensii private, in urma sustinerii unui interviu profesional, potrivit unor norme aprobate miercuri de institutie.

Astfel, noile reglementari constituie un pas important in prevenirea situatiilor care pot genera conflicte de interese, aducand clarificari privind functiile specifice institutiilor financiare precum controlul intern si managementul riscului, introducand structuri si linii clare de responsabilitate, se arata intr-un comunicat al CSSPP transmis vineri.

Printre cerintele solicitate la autorizarea individuala se numara experienta profesionala de cel putin trei ani in domeniul investitiilor, financiar, juridic, administrare fonduri de pensii, bancar sau de asigurari, cunoasterea temeinica a legislatiei din domeniul pensiilor private, respectiv angajarea pe baza unui contract de munca cu norma intreaga.

"In vederea autorizarii individuale, membrii propusi pentru consiliul de administratie, directori, respectiv consiliul de supraveghere, directorat/conducatori ai administratorului trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de conditii, printre care si aceea potrivit careia cel putin o persoana propusa pentru functia de director, pentru membru al directoratului, respectiv pentru functia de conducator, trebuie sa cunoasca limba romana", se arata in comunicat.

Potrivit noilor reglementari, in situatia de incompatibilitate, membrii consiliului de administratie - directorii, membrii consiliului de supraveghere, directorat/conducatori au obligatia de a opta pentru functia pe care doresc sa o ocupe in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei norme. Optiunea trebuie comunicata CSSPP in termen de cinci zile de la data la care a fost exprimata.

Pentru autorizarea persoanelor care asigura functia de control intern si de administrare a riscurilor, administratorii trebuie sa depuna o cerere in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei norme. In termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor, membrii organelor statutare de conducere au obligatia obtinerii autorizarii individuale pentru functia pe care o ocupa.

Cele doua norme vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial si vor fi disponibile si pe pagina de internet a CSSPP.

 

NewsIn