Isarescu: Romania nu are nevoie de un nou acord de finantare cu FMI

Data publicarii: 04-10-2010 | Finante-Banci
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, considera ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord de finantare cu Fondul Monetar International (FMI), ci de unul de tip precautionary.

"Eu nu cred ca dupa acest acord Romania mai are nevoie de un acord de finantare propriu-zisa cu Fondul Monetar International. Finantarea Fondului se adreseaza in special redresarii rezervelor internationale ale tarii pentru a recastiga credibilitatea internationala, ori noi avem acum rezerve internationale la un nivel - daca imi permiteti un joc de cuvinte - mai mult decat adecvat. S-ar putea spune ca este un nivel usor excesiv", a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu pentru Saptamana Financiara.

El a adaugat ca a tine rezerve este o chestiune complexa si are anumite costuri care nu trebuie sa ingreuneze bilantul bancii centrale si nici finantele tarii.

Pe de alta parte, Isarescu a subliniat ca Romania are nevoie de un nou acord de tip precautionary pentru a intari credibilitatea tarii, dar si de a oferi finantare in cazul unui atac speculativ asupra leului.

"Din perspectiva pe care o vedem acum, o majorare a rezervelor printr-un acord care sa ne aduca finantare propriu-zisa nu este necesara. Discutam tousi pentru a pastra relatia cu Fondul si pentru a avea un nou acord, dar nu degeaba s-au folosit acord prevenitiv sau un acord de prudenta. Care este caracteristica acestui acord: banii se trag numai daca apare o situatie deosebita. Sa spunem un atac speculativ major asupra monedei nationale. Un caz cu totul si cu totul deosebit", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a adaugat ca ar fi nevoie de un nou acord cu FMI in special pentru a intari credibilitatea unei tari si pentru a da coerenta mai mare politicilor macroeconomice.

"Ramane totusi intrebarea daca un acord cu fondul daca nu aduce bani de ce este nevoie de un asemenea acord. Este nevoie pentru a intari credibilitatea tarii respective, pentru a da coerenta mai mare politicilor macroeconomice si pentru ca acesata cioerenta a politicilor macroeconomice sa fie citita cu usurinta de catre finantatorii internationali", a spus Isarescu.

Guvernatorul a declarat ca acestea pot sa para cuvinte, dar ca sunt foarte importante. "Toate aceste cuvinte se pot traduce in  procente bune de economisire la rata dobanzii cu care Romania se finanteaza. Si cand spun Romania se finanteaza, ma refer atat la finantarea datoriei publice si a deficitului public, cat si la finantarea economiei reale pentru ca intre este exista o corelatie", a mai spus Isarescu.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: