Cheltuielile totale ale populatiei in T2 au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale medii

Data publicarii: 04-10-2010 | Economie
Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in trimestrul II 2010, in medie, de 2.045 lei lunar pe gospodarie (705 lei pe persoana) si au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale medii, care s-au ridicat la 2.337 lei pe gospodarie si 806 lei pe persoana., arata datele transmise luni de INS.

Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici in cel de-al doilea trimestru decat in trimestrul anterior.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (72,1%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,3%) si cheltuieli de productie (6,7%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,8% din totalul cheltuielilor gospodariilor. Alte cheltuieli au reprezentat 3,1% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in cel de-al doilea trimestru al acestui an s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (41,4%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (15,4%), bauturi alcoolice si tutun (7,7%), respectiv pentru transport (6,5%).

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,9% din cheltuielile de consum) si cele pentru educatie (0,8%) au inregistrat un nivel scazut, in special datorita faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodariilor se realizeaza in cea mai mare parte prin servicii publice de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit.

Potrivit INS, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 445 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 39 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 41,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.

Veniturile banesti au fost in medie de sase ori mai mari decat cele in natura

In trimestrul II din 2010, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.337 lei pe gospodarie si 806 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 2.005 lei lunar pe gospodarie (691 lei pe persoana), iar cele in natura de 332 lei lunar pe gospodarie (115 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri si anume 50,7%. La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul II 2010, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 25,6%, veniturile din agricultura cu 3,3%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,9% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,8%.

Datele INS arata ca, in trimestrul II 2010, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 36,0% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,4% din salarii, de 23,9% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,6% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 33,2% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,7% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 8,5% din veniturile gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (28,7%) si celor salariale (29,2%). Fiecare dintre aceste surse de venituri au ponderi sensibil apropiate de veniturile provenite din productia agricola, fiind cu doar 4-5 puncte procentuale mai mari decat veniturile din agricultura.

 

NewsIn