Premierul chinez cauta aliati in Europa si da un vot de incredere economiei grecesti si monedei euro

Data publicarii: 04-10-2010 | International
Premierul chinez Wen Jiabao si-a inceput un turneu de o saptamana in Europa cu o vizita in Grecia, unde duminica a rostit un discurs in Parlament si a dat un mesaj de incredere in economia acestei tari greu incercate de criza economica, spunand ca Beijingul va cumpara obligatiuni emise de Atena.

China, a spus Wen, sprijina un euro stabil si doreste sa lucreze cu liderii din regiune pentru a reforma sistemul financiar international. Problemele din Grecia au amenintat la inceputul acestui an unitatea grupului tarilor care utilizeaza moneda euro. "Am ramas de partea Europei pentru a depasi criza si pentru a permite redresarea", le-a spus Wen parlamentarilor eleni inainte de vizita pe care o incepe luni la Bruxelles, unde va participa la summitul Asia-Europa, urmat de un summit bilateral UE-China, scrie EUobserver.

Turneul lui Wen intervine in conditiile unor tensiuni tot mai acute intre SUA si China, dupa ce congresmenii americani au adoptat saptamana trecuta o rezolutie vizand sanctionarea Chinei pentru ceea ce Washingtonul sustine ca ar fi o subevaluarea artificiala a monedei nationale, scrie Daily Telegraph.

Intr-un gest care ar putea fi interpretat ca o incercare de a gasi aliati in Europa, Wen a vorbit despre dorinta Chinei de a coopera cu tarile europene intr-o serie de domenii, de la protectia drepturilor de autor pana la reforma sistemului financiar international, noteaza cotidianul britanic.

Sprijinul chinez pentru cumpararea de obligatiuni europene va deosebit de apreciat intr-un moment in care multe dintre guvernele din regiune trebuie sa stranga mai sume de bani prin intermediul pietelor internationale de capital, pentru a-si finanta deficitele in crestere.

Amenintarea unui "razboi valutar global" bantuie in ultima vreme pietele financiare, Guido Mantega, ministrul brazilian de finante, acuzand guvernele saptamana trecuta ca manipuleaza cursul monedelor nationale, pentru a-si imbunatati competitivitatea. Mantega a dat ca exemplu SUA, Europa si Japonia. "Tarile avansate incearca sa-si devalorizeze moneda", a spus el.

Realul brazilian este cea mai supraevaluata moneda majora din lume, potrivit Goldman Sachs, si se apropie de un varf inregistrat in ultimele zece luni ca apreciere fata de moneda americana.

Totusi, promisiunile lui Wen de a ajuta Europa au fost insotite de apelul ca, la randul sau, blocul european sa ridice barierele pentru exporturile chineze de tehnologie inalta si sa recunoasca Chinei statutul de economie de piata, o mai veche solicitare a Beijingului care ar limita spatiul de manevra al UE de a impune taxe antidumping pentru importurile chineze.

Sefii de stat si de guvern din cele 48 de state membre ale Reuniunii Asia - Europa (ASEM) vor discuta luni si marti la Bruxelles despre schimbarile climatice si consecintele crizei financiare globale. Pe agenda va figura si reformarea Fondului Monetar International. Natiunile din ASEM reprezinta 60% din populatia mondiala si din comertul international. Romania va fi reprezentata la summit de presedintele Traian Basescu.

Turneul premierului chinez in Europa se va incheia cu vizite in Italia si Turcia.

 

NewsIn