Consiliul Investitorilor Straini lanseaza un plan de masuri pentru stimularea economiei romanesti

Data publicarii: 07-10-2010 | Economie

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) lanseaza joi un plan de 80 de masuri, structurate in 10 arii de actiune, intitulat "Programul pentru Crestere Economica " - Actiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei, menit sa repuna economia romaneasca pe o traiectorie crescatoare.

Solutiile propuse in document au fost structurate in 10 arii de actiune, care corespund principalelor obiective actuale ale economiei. Acestea sunt stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernante, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), sustinerea investitiilor im economie, accesarea de finantari din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potentialului in agricultura, urmarirea unor politici fiscale care stimuleaza cresterea, reformarea sistemului juridic si modernizarea sectorului public.

Consiliul Investitorilor Straini a prioritizat cele mai urgente si importante 12 masuri care pot aduce crestere economica intr-un timp scurt. Printre acestea se numara introducerea, in cadrul Ministerului Finantelor, a unui Registru al Creantelor  iregistrate de bugetul de stat, pornirea Programului "Prima Casa 3", listarea locala si internationala a Fondului Proprietatea, depunerea, impreuna cu Bulgaria sau Ungaria, a unei candidaturi comune pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020, angajarea de companii de securitate care sa imbunatateasca controlul vamal sau imbunatairea absorbtiei fondurilor UE prin externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor, fie prin revizuirea schemelor de bonusare a angajatilor statului care lucreaza cu fonduri UE, legand veniturile de performanta.

Potrivit CIS, doar prin implementarea acestor solutii prioritare, pana in 2015, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste in termeni reali si cumulat cu 11.6%, piata muncii va avea 250.000 de noi locuri de munca, iar veniturile bugetare vor creste cu 8.5%. In schimb, se preconizeaza costuri bugetare cumulate suplimentare prespuse de cele mai urgente 12 actiuni de doar 0.7% din PIB. Pe termen lung, este de asteptat ca masurile sa genereze o crestere economica  indirecta suplimentara de aproximativ 15-20% din impactul direct.

"Suntem convinsi ca economia Romaniei poate reintra pe o traiectorie de crestere economica pe termen scurt, cu costuri minime, daca urmarim o strategie clara, sustinuta atat de Guvern, cat si de mediul de afaceri. Pentru a ne asigura ca acest lucru se intampla, suntem gata sa punem la dispozitie expertiza noastra, sa lucram impreuna cu autoritatile si sa alocam resurse financiare consistente pentru a sustine masurile prioritare", a declarat presedintele Consiliului Investitorilor Straini si CEO al Petrom, Mariana Gheorghe. 

NewsIn