Mamaliga salveaza economia. Anul acesta Romania intra in top 10 mondial al producatorilor de porumb

Data publicarii: 07-10-2010 | Actualitate

Romania mai este in top 10 mondial doar la consumul de bere per capita, la trimis spam-uri si la viteza internetului. Romania va ajunge anul acesta, ca urmare a dublarii productiei de porumb fata de 2007, pana la 9 milioane de tone, in top 10 mondial al tarilor producatoare, dupa Statele Unite, China, Brazilia dar inaintea altor tari ca Ucraina, Spania sau Federatia Rusa. Productia de anul acesta valoreaza circa 1,3 miliarde de euro, la pretul de circa 142 de euro/pe tona (600 lei/tona) care se practica acum pe piata.

Romania, situata din punctul de vedere al PIB/capita, de circa 6.000 de euro, la jumatatea clasamentului mondial, are foarte putine sectoare unde este in top 10 mondial. Alte domenii in care suntem in top 10 la nivel international sunt consumul de bere pe cap de locuitor. Romania se plaseaza insa pe locul 5 in lume la viteza internetului, conform unor studii, precum si in top cinci mondial al tarilor din care se expediaza mesaje spam. 

In prezent fermierii au recoltat doar jumatate din suprafata de porumb, conform Ministerului Agriculturii, dar rezultatele sunt pozitive, cu o medie de 4 tone/ha si un varf maxim de 10 tone/ha, in ciuda vremii nefavorabile din ultima perioada.

Integral in Ziarul Financiar