Ministrul Agriculturii: Relatia dintre banci si producatorii agricoli reprezinta prioritatea numarul 1

Data publicarii: 15-10-2010 | Finante-Banci
Relatia dintre sistemul bancar si producatorii agricoli reprezinta prioritatea numarul 1 a agriculturii, dar si a mandatului meu, a declarat, joi, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

'Saptamana viitoare vom avea o noua intalnire cu sistemul bancar. Intre timp le-am solicitat cate un punct de vedere si sa ne dea solutiile cele mai bune de colaborare intre sectorul agricol si sistemul bancar, mai ales pe Planul National de Dezvoltare Rurala. As vrea ca aceasta relationare cu sistemul bancar sa fie prioritatea numarul 1 a agriculturii si a mandatului meu. De relatia cu bancile depinde foarte mult dezvoltarea foarte serioasa, inclusiv eliminarea acestor greseli', a afirmat Tabara.

Oficialul MADR a mentionat, totodata, ca o alta problema a producatorilor agricoli este faptul ca au putine garantii, dar ca agricultura romaneasca sta destul de bine la capitolul contractare.
'In general, producatorii agricoli au putine garantii. Trebuie sa gasim sursele de garantare pentru ca nu se va pune problema surselor de cofinantare. N-am putea spune ca agricultura sta rau daca vorbim de contractare. Pe mine ma ingrijoreaza foarte mult procentul de sub 10% de absorbtie reala. Aceasta absorbtie depinde foarte mult de aceasta relatie /banci-producatori agricoli, n.r./", a adaugat seful MADR.

La ora actuala, Romania este printre cele zece state membre care au obtinut aprobarea Comisiei Europene /CE/ de a plati anticipat agricultorilor pana la 50% din subventiile agricole aferente anului 2010, incepand cu 16 octombrie, in loc de 1 decembrie 2010.

Potrivit datelor oficiale de la Bruxelles, in 2009 cei mai mari beneficiari de fonduri europene pentru agricultura au fost Franta (9,87 miliarde de euro), Spania (7,26 miliarde), Germania (6,9 miliarde) si Italia (6,8 miliarde).

In aceeasi ierarhie, Romania se afla pe locul opt, cu 2,1 miliarde de euro fonduri europene atrase.

 

sursa: Agerpres