Haos legislativ: Codul Fiscal a fost modificat de 47 de ori in cinci ani

Data publicarii: 15-10-2010 | Economie
Din 2008 au fost 21 de schimbari in legislatia fiscala

Guvernele care s-au succedat dupa anul 2005 au intervenit asupra Codului Fiscal de nu mai putin de 47 de ori prin legi, ordonante sau hotarari de gu-vern. Specialisti in consultanta fiscala spun ca agentii economici si-au pierdut increde-rea ca in Romania se pot derula afaceri pe termen lung, din cauza instabilitatii legisla-tive. De asemenea, investitorii prefera alte tari din cauza lipsei de facilitati.

Codul Fiscal a suferit de la aparitia sa, in anul 2004, nu mai putin de 47 de modi-ficari, prin legi, ordonante sau hotarari de guvern. La acestea se mai adauga alte ca-teva zeci de acte emise privind norme me-todologice de aplicare, completari, pre-cizari la legislatia fiscala, care sunt mai greu de contabilizat.

"26 dintre aces-te modifi-cari au fost facute pana la 1 oc-tombrie 2008. De atunci si pana in prezent Codul Fis-cal a mai avut 21 de modificari", a de-clarat Gabriel Sincu, Se-nior Manager Ma-zars Romania, la con-ferinta "Tax&Law- New fiscal measures: effects and conse-quences". In replica la afirmatiile privind "joaca" guvernantilor cu legislatia fiscala, Mariana Vizoli, direc-tor al Directiei de legis-latie in domeniul TVA din cadrul Minis-terului Finantelor Publice (MFP), a sustinut ca, in opinia ei, dupa aderarea la UE Codul Fiscal a fost modificat de foarte putine ori avand in vedere necesitatea adaptarii la legislatia europeana. "Au fost tari care au modificat Codul Fiscal si de 100 de ori", a afirmat Mariana Vizoli. Co-dul Fiscal a ramas neschimbat doar in 2004, anul aparitiei sale, dupa care guver-nele care s-au succe-dat au intervenit in prevederile sale chiar si de 10 ori pe an.

 

integral in: Financiarul