Lucian Croitoru (BNR): Romania a devenit vulnerabila la orice factor extern

Data publicarii: Astazi, 19-10-2010 | Finante-Banci

Daca nu crestem competitivitatea si potentialul de crestere economica a Romaniei, vor veni tot mai multe IMM-uri din alte tari, a avertizat luni consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, prezent la conferinta 'Agenda Lisabona, mediul de afaceri si reglementari mai bune - contributia Romaniei'.

Potentialul de crestere economica a Romaniei a scazut foarte mult, atat din cauza politicilor fiscale, cat si a celor salariale anterioare, la care s-a adaugat criza, rezultatul fiind acum ca 'Romania a devenit vulnernabila la orice factor extern. Daca s-ar relua cresterea de capitaluri acum, imediat ar reaparea dezechilibrele externe.Pe de alta parte, pentru ca potentialul de crestere este foarte mic, si inflatia este in pericol', a mai adaugat consilierul guvernatorului BNR. 

Lucian Croitoru a mai avertizat ca populismul pericliteaza cresterea nivelului de trai. 'De exemplu, ridicarea impozitului pe salarii la 30-40% nu va ajuta cu nimic IMM-urile, dar o scadere de impozite nejustificate ar constitui o greseala care ar eroda posibilitatea cresterii nivelului de trai'. 

Consilierul guvernatorului BNR a mai pledat pentru flexibilizarea pietei muncii, astfel incat 'sa nu mai dureze ani de zile pana sa poti da pe cineva afara', tragand concluzia ca este nevoie de reforme care sa depaseasca aria fiscala pentru a iesi din criza si pentru a dinamiza IMM-urile. 

'IMM-urile sunt un sector care a avut de suferit in timpul crizei, dar aceasta suferinta i se datoreaza, in mare masura', considera Lucian Croitoru, care a explicat ca, in ultimii 20 de ani, stimularea sectorului IMM s-a bazat exclusiv pe atragerea unor fonduri de stat, in loc sa se mearga pe directionarea stimulentelor de orice natura catre masuri care sa duca la cresterea competitivitatii.

Sursa: AGERPRES