Majorarea salariului minim ar falimenta inca 50.000 de firme, potrivit CNIPMMR

Data publicarii: Astazi, 20-10-2010 | Economie
Majorarea salariului minim pe economie de la 600 de lei cat este acum, este nesustenabila pentru economie si ar duce la falimentul a inca 50.000 de firme private, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Dupa intalnirea cu ministrul Muncii, reprezentantii patronatelor au spus ca salariul minim trebuie negociat intre angajat si angajator, iar Guvernul nu ar trebui sa intervina.

"Firmele care fac performanta maresc singure salariile, nu au nevoie de alt imbold, deoarece vor sa-si retina oamenii. Cele care nu majoreaza salariile sunt la limita supravietuirii si, obligandu-le sa dea salarii mai mari, vor intra in faliment", a spus Ovidiu Nicolescu.

Acesta a subliniat ca orice majorare de salarii trebuie corelata cu cresterea productivitatii, altfel se va ajunge intr-o situatie cum este cea de azi - "salarii si pensii nesustenabile".

Ovidiu Nicolescu a aratat ca sindicatele care cer majorarea salariului minim nu au nici 5% dintre membrii in sectorul privat, iar acesta este cel care alimenteaza bugetul Romaniei.

De asemenea, presedintele CNIPMMR a spus ca discutiile avute cu ministrul Muncii au abordat si tema fondurilor structurale in vederea simplificarii procedurilor, o mai buna absorbtie, dar si stimularea personalului, insa pe baza de performanta efectiva, respectiv fonduri absorbite.

Cel de-al trei-lea subiect abordat de patronate s-a referit la imbunatatirea dialogului social. Patronatele au apreciat ca, si in continuare, Consiliul Economic si Social trebuie sa-si mentina rolul, chiar si in situatia in care Guvernul si-ar retrage reprezentantii.

Ovidiu Nicolescu a spus ca se are in vedere constituirea unei structuri tripartite, coordonata de primul ministru, in care sa intre si Asociatia Romana a Bancilor.

Presedintele CNIPMMR a precizat, pentru Agerpres, ca protocolul acestei structuri tripartite va fi definitivat si semnat saptamana viitoare, iar la mijlocul lunii noiembrie sa si inceapa sa functioneze.

 

sursa: Agerpres