Problema stimulentelor, rezolvata doar pentru trei luni. Angajatii au reintrat in greva spontana

Data publicarii: 20-10-2010 | Finante-Banci
 Din 1 ianuarie 2011 vor fi aplicate alte norme, cuprinse intr-o noua Lege a salarizarii unitare.  Pentru august si septembrie, banii vor fi acordati in functie de performanta.  Seful ANAF neaga ca ar fi fost vorba despre un protest, spunand ca angajatii au manifestat de bucurie
Deputatii au adoptat ieri legea prin care stimulentele acordate functionarilor din Ministerul de Finante si din unitatile subordonate vor fi incluse in salariul de baza. Reglementarea este valabila pentru cel mult trei luni, intrucat va putea fi aplicata de la publicarea legii in Monitorul Oficial si pana la sfarsitul anului 2010.

Concret, pentru lunile octombrie- decembrie, "salariile de baza se cal-cu-leaza prin includerea valorii medii a tuturor drepturilor banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale". Un amendament in acest sens a fost propus de deputatii PDL, dupa ce guvernantii au constatat ca, in Ordonanta de Urgenta 1/2010, au omis sa includa si angajatii de la Finante. "Spre diferenta de alte ministere ale caror sporuri au fost introduse in salariul de baza, la nivelul Ministerului Finantelor Publice politica salariala s-a bazat in special pe acordarea de stimulente si mentinerea salariilor de baza la un nivel minim in raport cu alte institutii publice. Desi initial instituirea acestui sistem de stimulare a avut ca scop motivarea perso-nalului, ulterior s-a transformat intr-un sistem de compensare a inechitatilor salariale inregistrate comparativ cu sala-riatii altor institutii publice cu raspun-dere similara. Astfel incat stimu-lentele au devenit drepturi de natura salariala", explica deputatul PDL Claudia Boghi-ce-vici, autorul amendamentului. 

 

integral in: Financiarul