Lafarge si WWF au demarat lucrarile de reconstructie ecologica a zonei Matasaru, de 80.000 euro

Data publicarii: Astazi, 20-10-2010 | Afaceri

Companiile Lafarge Agregate Betoane si WWF au demarat lucrarile de reconstructie ecologica din cadrul proiectului "Zona Matasaru - O noua viata pe malul raului Arges", in valoare de 80.000 euro, au anuntat miercuri cele doua companii, in cadrul unei conferinte, in judetul Dambovita.

Inclusa in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, suprafata proiectului este de circa 100 de hectare si face parte dintr-o exploatatie de balastiera veche de 50 de ani. Suprafata proiectului se situeaza pe malul stang al raului Arges, preponderent pe teritoriul comunei Matasaru, dar si in zona comunelor Costesti din Vale si Mogsani. Intre anii 1980 si 1988, aceasta zona a fost folosita pentru extragerea agregatelor minerale de catre societatea Agremin.

Din anul 2006, activitatea industriala a fost oprita, iar Lafarge a incheiat cu WWF in luna noiembrie a aceluiasi an un parteneriat, care a fost reinnoit in anul 2009 pentru perioada 2010-2013. Proiectul redactat si aprobat la nivel international in urma cu un an are o valoare totala de aproximativ 80.000 de euro urmand sa fie implementat pe durata a doi ani.

Proiectul isi propune sa dezvolte si sa implementeze un model de reconstructie ecologica a zonelor afectate de activitatile de extractie a agregatelor minerale. Lucrarile demarate astazi vor include plantarea de copaci in vederea crearii unei perdele forestiere, conectarea a doua lacuri, controlul speciilor invazive si igienizarea zonei.

Prin acest program vor fi plantati 15.000 de puieti de plop alb, anin si arbusti precum catina alba, maces, paducel, si se vor crea doua hectare de luciu de apa prin decolmatarea si colectarea a doua lacuri deja existente. De asemenea, pe 20% din suprafata proiectului vor fi actiuni de control al speciilor invazive de plante. Totodata, se vor crea conditiile pentru dezvoltarea speciilor native de stiuca si biban specifice lacurilor din zona proiectului, controland dezvoltarea pradatorilor invazivi (de exemplu bibanul soare), potrivit Lafarge si WWF.

Reprezentantii companiilor mai spun ca peisajul zonei protejate se va imbogati cu o noua insula de 1.500 metri patrati, suprafata ideala pentru cuibaritul viitor al speciilor de pasari care au nevoie de protectie: egreta, lebada, starcul cenusiu.

"Este o ambitie sa stabilim un model de buna practica pentru Lafarge, precum si un motiv de mandrie pentru partenerii nostri si comunitatile locale din jur. Implementarea planului de actiune creat impreuna cu specialistii WWF, consultanti in biodiversitate, va deveni un etalon pentru autoritatile de gestionare a apelor la nivel judetean, regional si national, in contextul noilor provocari de mediu. Ne bucura faptul ca lucram cu o echipa entuziasta, eficienta si creativa si suntem siguri de viitorul zonei, deoarece multe sinergii au fost create", a declarat directorul regional pe Europa Centrala Lafarge Agregate, Bruno Roux.

Reprezentantii celor doua companii declara ca proiectul de conservare a biodiversitatii pentru cariera de agregate Fusea-Matasaru ii va aduce companiei Lafarge cunostintele de care are nevoie pentru a transforma o veche zona de extractie intr-o arie naturala protejata conform Programului European Natura 2000.

"Acest proiect va contribui la cresterea biodiversitatii reprezentata de specii de interes european intr-o arie naturala protejata care a fost puternic afectata de activitatile extractive in ultimele decenii. Dorim sa promovam conceptul si experienta de la Matasaru pentru a arata un nou standard in domeniul refacerii mediului dupa astfel de exploatari si speram ca acest exemplu sa fie preluat si de alte companii si sustinut de autoritati", a declarat directorul WWF Programul Dunare Carpati Romania, Luminita Tanasie.

Proiectul implementat de Lafarge in parteneriat cu WWF Romania constituie un exemplu de investitie in capitalul natural, o solutie pentru cresterea biocapacitatii planetei. Proiectul vine in contextul tendintelor alarmante de declin al biodiversitatii, reflectate in ultima editie a Raportului Planeta Vie, lansat de WWF pe 13 octombrie.

Conform raportului, biodiversitatea planetei a scazut cu 30% fata de 1970, iar consumul global de resurse naturale depaseste cu 50% capacitatea de sustinere a Pamantului. Raportul avertizeaza ca pierderile ecologice pot fi stopate numai prin investitii directe in capitalul natural si prin reducerea amprentei de carbon.

Lafarge si WWF afirma ca efectele implementarii proiectului sunt: extinderea si diversificarea habitatelor naturale, cresterea numarului de pasari protejate care cuibaresc in zona, precum si reducerea impactului activitatilor umane asupra zonei protejate.

Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte de conservare a naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin conservarea diversitatii biologice la nivel mondial, utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile si reducerea poluarii si a consumului irational.

WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea mediului natural si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale.

Grupul francez de materiale de constructii Lafarge este prezent in Romania din 1997, activand prin diviziile Lafarge Ciment, Lafarge Agregate Betoane si Lafarge Arcom Gips. Compania are 40 de site-uri industriale si numara 1.300 de angajati.

In Romania, Lafarge este unul din cei trei mari jucatori pe piata producatorilor de ciment, alaturi de HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia). 

NewsIn