Jeffrey Franks: Orice modificare trebuie sa se incadreze in bugetul stabilit pentru 2011

Data publicarii: 21-10-2010 | Finante-Banci

Orice modificare survenita va trebui sa se incadreze in deficitul bugetar deja stabilit pentru 2011 respectiv minus 4,4%, a declarat seful misiunii pentru Romania a Fondului Monetar International, Jeffrey Franks. Declaratia a fost facuta in contextul in care Parlamentul a aprobat scaderea TVA pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor pana la 2000 de lei.

"Am avut discutii foarte bune cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu", a mai declarat Jeffrey Franks la iesirea de la convorbirile purtate la Banca Centrala. Cea de-a sasea misiune a Fondului Monetar International de evaluare a performantelor economice ale Romaniei in conformitate cu prevederile Acordului Stand-By si ale Scrisorii Suplimentare de Intentie a sosit demarat, miercuri, discutiile cu autoritatile din Romania.

"Misiunea Fondului care va sosi in Capitala Romaniei va discuta proiectul de buget cu autoritatile romane si vor fi analizate progresele facute prin angajamentele luate de oficialitati fata de institutiile financiare internationale care sprijina programul pentru Romania. De asemenea, vom discuta masurile ulterioare care trebuie sa fie luate pentru a asigura stabilitatea macroeconomica si financiara', a declarat, recent, pentru Agerpres Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria.

In cursul discutiilor din zilele urmatoare de la Bucuresti va fi analizata si situatia arieratelor.

Romania a incasat, pana in prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, in total, la 20 de miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES