Tanasescu: Noul acord cu FMI va fi finalizat cel mai probabil la inceputul lui 2011

Data publicarii: 22-10-2010 | Economie


Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat joi ca noul acord, de tip preventiv, cu Fondul, care va insemna o linie de credit pusa la dispozitia Romaniei in cazul unor socuri externe, va fi incheiat cel mai probabil la inceputul anului viitor, pe o suma mult mai mica.

"Acordul de tip preventiv nu va insemna tragere de bani din partea Romaniei, ci o linie de credit pusa la dispozitia Romaniei, care poate sa fie trasa numai in cazuri extreme si, anume, in cazul unor socuri externe foarte puternice in 2011 sau in anii care urmeaza. Suma va fi mult mai mica, iar volumul ei urmeaza sa il stabilim in timpul discutiilor si sigur cand va fi finalizat noul acord, probabil la inceputul anului viitor" a spus Tanasescu

Intrebat de ce suma ar avea nevoie Romania in prezent, Tanasescu a precizat ca "problema cuntumului viitorului aranjament nu a fost inca discutata".

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta in Romania pana pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si demararea discutiilor pentru incheierea unei noi intelegeri.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat la 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 13,15 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1,111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii august, concluzia fiind aceea ca Romania si-a indeplinit majoritatea criteriilor de performanta, cu exceptia plafonului pentru arierate si a tintei indicative pentru cheltuielile curente.

Boardul executiv al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a cincea evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia a pus la dispozitie a sasea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 884 milioane euro (769 milioane DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 11,27 miliarde euro (9,8 miliarde DST).

 

NewsIn