Gitenstein: Masinile Ford vor sta in parcarea uzinei de la Craiova daca nu construiti o autostrada acolo

Data publicarii: 25-10-2010 | Auto

Ambasadorul SUA Mark Gitenstein a avertizat ca statul roman trebuie sa investeasca in constructia unei autostrazi noi la Craiova si in reabilitarea sistemului feroviar din zona, in caz contrar masinile Ford vor ramane in parcarea uzinei recent deschise.

"Am ajutat la deschiderea uzinei Ford de la Craiova. Stiti care este planul? Constructia a 1.000 de masini pe zi. Imaginati-va cate locuri de munca se vor crea, ce va insemna pentru exporturile Romaniei si pentru balanta comerciala. Dar stiti ce? Daca nu construiti o noua autostrada acolo, daca nu imbunatatiti sistemul feroviar de acolo, acele masini vor sta in parcare. De fapt, Ford nu va construi masinile sa stea in parcarea uzinei. Ei vor sa le vanda. Nu poti muta 1.000 de masini pe zi din Craiova cu infrastructura existenta", a declarat ambasadorul american, intr-o emisiune a Pro TV, difuzata duminica dimineata.

La comentariul unuia dintre moderatori ca nu exista bani pentru o astfel de investitie, Gitenstein a remarcat ca Romania are alocate 20 de miliarde de euro fonduri structurale pe care trebuie sa le acceseze, prin imbunatatirea procesului de absorbtie.

"Pentru un american care nu este membru al UE este un pic ciudat. Ati imprumutat 20 de miliarded de euro de la UE si FMI si aveti 20 de miliarde de euro fonduri europene care stau in conturi si pe care trebuie sa le accesati. Trebuie sa rezolvati aceasta problema. Fondurile exista, trebuie doar sa va ganditi cum trebuie sa o faceti", a spus ambasadorul.

In ceea ce priveste autostrada Bechtel, oficialul american a sustinut ca a avut discutii cu autoritatile romane privind problemele pe care le intampina aceasta investitie.

Printre impedimentele enumerate de Gitenstein au fost durata proceselor de expropriere si fluxul inconstant al finantarii care genereaza cresterea pretului constructiei autostrazii. Ambasadorul SUA nu a putut preciza o data de finalizare a autostrazii Transilvania, insa a subliniat ca economia Romaniei nu va creste pana nu vor fi rezolvate problemele de infrastructura. 

Sursa: AGERPRES