Nuclearelectrica vrea sa imprumute 300 mil.euro pentru constructia reactoarelor 3 si 4 din Cernavoda

Data publicarii: 25-10-2010 | Mediu

Compania Nuclearelectrica, al doilea producator de energie electrica din tara, vrea sa imprumute 300 de milioane de euro necesare pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, a declarat Agentiei NewsIn directorul general al companiei, Pompiliu Budulan.

"Inca nu am demarat negocieri cu bancile, ci le vom incepe imediat dupa decizia din Guvern privind participatia finala a investitorilor in compania EnergoNuclear, care va construi reactoarele 3 si 4", a afirmat directorul general al Nuclearelectrica.

De altfel, investitorii proiectului urmeaza sa anunte in perioada urmatoare participatia finala a fiecaruia in cadrul companiei de proiect EnergoNuclear, dupa ce Grupul ceh CEZ si-a anuntat recent decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear, unde avea 9,15% din actiuni.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, iar energia energia electrica produsa anual de cele doua unitati de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei. Compania asigura totodata incalzirea orasului Cernavoda, unde a livrat anul trecut 33.000 Gcal.

Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de circa 700 MW.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.  

NewsIn