BNR pune in circulatie doua monede metalice dedicate primului zbor efectuat de Aurel Vlaicu

Data publicarii: 25-10-2010 | Finante-Banci
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand de luni, doua monede metalice dedicate implinirii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de constructie proprie, a anuntat BNR.

O moneda va avea caracter comemorativ si cealalta va fi emisa pentru colectionare. Cele doua monede au o valoare nominala de 50 de bani, au forma rotunda, diametru de 23,75 milimetri, greutate de 6,1 grame si un tiraj de 5.000 de exemplare.

Aversul monedei prezinta, de sus in jos, anul emisiunii "2010", valoarea nominala  "50 BANI", stema Romaniei si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA"; pe un fundal cu linii orizontale, este reluata, la dimensiuni mai mari, valoarea nominala a monedei "50".

Reversul prezinta, in stanga, pe un fundal cu linii verticale, inscriptia in arc de cerc "AUREL VLAICU" si anul "1910", cand a avut loc primul zbor efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de constructie proprie, iar in dreapta, portretul acestuia; in partea de jos este inscriptionat aeroplanul "Vlaicu I" si anii intre care a trait Aurel Vlaicu, "1882" si "1913".

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, aferent monedei metalice proof pentru colectionare, este de 8 lei/buc.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Tot incepand cu data de 25 octombrie 2010, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic un set de monetarie dedicat aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Setul de monetarie contine toate monedele romanesti aflate in circulatie: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani, inclusiv moneda comemorativa de 50 bani dedicata aniversarii a 100 de ani de la primul zbor romanesc efectuat de Aurel Vlaicu cu un aparat de constructie proprie, precum si o medalie din argint rotunda, cu diametru de 28 milimetri, greutate de 15,5 grame si margine neteda.

Aversul medaliei prezinta, in jumatatea superioara, cladirea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi; dedesubt, primul sediu al universitatii, iar la exterior, inscriptiile «UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" IASI» sus si "1860 - 2010" jos.

Reversul medaliei prezinta, in centru, inscriptia "150 ANI"; in stanga, o strofa din imnul academic "Gaudeamus Igitur": Vivat Academia, Vivant Professores, Vivat membrum quodlibet, Vivant membra quaelibet, Semper sint in flore!, iar in dreapta, stema Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

Tirajul acestei emisiuni este 1.000 de seturi. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 155,00 lei/set.

Lansarea in circuitul numismatic a setului de monetarie cu anul de emisiune 2010, dedicat aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, se realizeaza prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

 

NewsIn