Deficitul bugetar s-a adancit in primele noua luni la 23,3 miliarde lei, sub limita convenita cu FMI

Data publicarii: 26-10-2010 | Economie

Executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale acestui an s-a incheiat cu un deficit estimat de 23,3 miliarde lei, sub limita tintei de deficit de 28,2 mld. lei prevazuta in acordul stand - by incheiat cu Fondul Monetar International, a anuntat luni MFP.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 120,4 miliarde lei, in crestere cu 3,6% in termeni nominali fata de perioada similara din 2009.

"Incasarile din taxa pe valoare adaugata au continuat sa creasca, fiind cu 7,3% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce la accize cresterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat. La impozitul pe venit, decalajul fata de anul precedent s-a redus de la 5,1% inregistrat la sfarsitul lunii august la 3,3%", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Totodata, se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum si la contributii de asigurari sociale (-5,1%). Potrivit MFP, au crescut de asemenea incasarile din venituri nefiscale (+19,9%), precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate (+121,5%).

"Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 143,7 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor cu ajutorul de somaj precum si a celor din sanatate pentru plata arieratelor catre spitale si furnizorii de medicamente si materiale sanitare, potrivit datelor MFP.

Pe de alta parte, cheltuielile de personal au inregistrat o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat, singura crestere inregistrandu-se la bugetul de stat (+1,1%) ca urmare a influentei rezultate din reorganizarea unor institutii publice care au trecut, incepand cu 5 noiembrie 2009, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat  conform  Legii nr. 329/2009.

Totodata, s-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la:cheltuielile cu dobanzi, unde  platile pe primele noua luni ale anului sunt mai mari cu 21%, ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu finantare UE au continuat sa creasca, fiind cu 161% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2009, in timp ce cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului 2009.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele noua luni in suma de 19,6 miliarde lei, respectiv 3,8% din PIB.

 

NewsIn