Cerbulescu (ANPC): Am transmis FMI ca prin OUG 50 bancile nu sunt impiedicate sa dea credite

Data publicarii: 27-10-2010 | Finante-Banci
Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat marti pentru NewsIn ca in cadrul discutiilor purtate cu reprezentantii FMI li s-a transmis acestora ca prin aplicarea OUG 50 poate fi oprita activitatea bancilor doar pe un anumit produs, bancile nefiind impiedicate sa acorde credite.

Delegatia FMI s-a intalnit marti cu reprezentantii ANPC, cu care a discutat despre aplicarea OUG 50 la creditele in derulare.

"Am discutat despre Ordonanta 50, aplicarea la contractele in derulare. Ei si-au spus punctul de vedere, noi ne-am spus punctul de vedere si argumentele pentru care am aplicat acest lucru. Pentru ca cei de la FMI ne-au spus ca noi am impiedica bancile sa mai acorde credite populatiei, prin oprirea activitatii acestora, le-am transmis ca exista o prevedere in ordonanta, dar care nu se refera la a opri activitatea bancilor, ci a opri activitatea pe un anumit produs. Daca banca nu respecta o anumita prevedere pe un anumit produs de creditare, acolo luam aceasta masura. Insa noi sugeram bancilor sa respecte legea si atunci sigur nu vom lua masura respectiva", a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.

El a mai precizat ca inainte de eliberarea ordonantei a fost ceruta si parerea Comisiei Europene, de la care nu a fost primit niciun fel de semnal ca ar fi ceva in neregula.

"Dansii (reprezentantii FMI, nr) si-au mentinut punctul de vedere legat de o analiza mai aprofundata a noastra. Le-am spus ca este punctul de vedere al nostru, noi am cerut si parerea Comisiei Europene inainte de eliberarea Ordonantei, ca din punctul de vedere al Comisiei nu am primit niciun semnal ca ar fi ceva in neregula si ca urmeaza sa vedem ce decide Parlamentul", a adaugat presedintele ANPC.

Potrivit acestuia, modificarile care vor fi operate  la OUG 50 nu trebuie sa influenteze consumatorul.

 

NewsIn