Jeffrey Franks: Suntem preocupati sa avem o protectie a consumatorului si un sistem bancar stabil

Data publicarii: 27-10-2010 | Finante-Banci
Fondul Monetar International este preocupat atat de protectia consumatorului cat si de stabilitatea sistemului bancar, a declarat, marti, la Ministerul Finantelor Publice, seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.

In cursul zilei de marti, oficialul FMI a declarat ca Ordonanta 50/2010 trebuie sa se aplice numai contractelor noi, nu si celor aflate in vigoare, dupa discutiile purtate cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu. Aplicarea Ordonantei 50/2010 la contractele existente "poate genera dificultati legislative la nivelul Uniunii Europene, dar risca si sa produca pierderi serioase economiei romanesti", a explicat Jeffrey Franks.

Seful misiunii FMI pentru Romania a promis ca va discuta aplicarea retroactiva a unor prevederi din Ordonanta 50/2010 cu reprezentantii Parlamentului si ai Guvernului, pentru a gasi o solutie care sa satisfaca atat bancile, cat si consumatorii.

La randul sau, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat ca a explicat misiunii FMI ca, in opinia sa, aplicarea Ordonantei de Urgenta la contractele deja in vigoare nu contravine Directivei Europene 48. Seful ANPC l-a rugat pe Jeffrey Franks sa-l sprijine in aflarea nivelului de prejudicii pe care l-ar avea sistemul bancar daca Ordonanta 50 s-ar aplica si contractelor in vigoare, cifrele vehiculate pana acum variind de la 400 la 900 milioane lei.

 

sursa: Agerpres