Coruptia din sistemul public ne plaseaza pe locul 69 la nivel global

Data publicarii: 27-10-2010 | Actualitate
 La nivelul UE, doar Grecia si Bulgaria stau mai rau decat noi  In 2010 coruptia este mai infloritoare decat in ultimii doi ani • Trendul descendent ar putea influenta companiile straine sa-si relocheze afacerile.

Guvernantii manifesta un interes tot mai scazut pentru combaterea coruptiei din sistemul public si au abandonat re-for-mele sistemice cu impact. Constatarile sunt cuprinse intr-un raport privind gra-dul in care este perceputa existenta co-ruptiei din sectorul public. Potrivit In-dicelui de Perceptie a Coruptiei, lansat ieri de Transparency International, Ro-mania inregistreaza un scor de 3,7 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de coruptie.

 "Semnalul de alar-ma nu a fost nicicand mai serios. Se con-stata in acest ultim an abandonarea re-formelor sistemice cu impact, si redu-cerea gradului de interes al factorilor po-litici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasa-men-tul IPC si mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend des-cendent", a explicat directorul executiv Victor Alistar. Reprezentantul TI averti-zeaza ca, in cazul mentinerii trendului descrescator, exista posibilitatea "nefe-ricita" ca anumite companii sa inchida sau sa relocheze afacerile din tara noas-tra. Comparativ cu ultimii doi ani, in 2010 scorul este cu 0,1 mai mic (3,8 in 2009 si 2008). Astfel ca, dupa ce in 2009 indicele a dat un semnal sever privind inghetarea luptei anticoruptie, in 2010 se constata nu doar stagnarea efectelor politicilor anticoruptie, ci chiar o crestere a gradului de coruptiei perceputa.  

 

citeste mai mult: Fiananciarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: