Un afacerist roman pierde 198 de ore pe an pentru plata taxelor si impozitelor

Data publicarii: 06-09-2006
Un antreprenor roman pierde aproape 25 de zile lucratoare (198 ore) pe an pentru plata taxelor si impozitelor esalonate, in medie in 89 de transe, situatie similara celei in care se afla un intreprinzator din Republica Kirghiza, releva un raport publicat, miercuri, de Banca Mondiala. Un afacerist roman pierde in medie 198 de ore pentru a-si plati taxele si impozitele datorate statului. Cel mai simplu de platit taxele este in Maldive, unde un intreprinzator nu pierde nici macar o ora si plateste toate taxele intr-o singura transa. La acest capitol, Romania ocupa locul 31 din 175 de tari.

Potrivit analizei publicate de banca, simplificarea regimului fiscal prin eliminarea exceptiilor si reducerea nivelului de taxare reprezinta cea mai sigura metoda pentru eliminarea coruptiei din administratia fiscala.

Adoptarea unor asemenea masuri in Romania, in anul 2004, a determinat scaderea coruptiei in perceptia investitorilor de la 14% la 8%. Rata fiscalitatii in Romania, calculata de Banca Mondiala, este de 48,9% din profit.

Autorii studiului mentioneaza ca un nivel mai ridicat al taxelor nu contribuie in mod necesar la incasari mai mari la bugetul de stat. Intre anii 1982 si 1999 rata mondiala a fiscalitatii a scazut de la 46% la 32%, iar incasarile la buget au crescut de la 2,1% la 2,4% din venitul national, conform Bancii Mondiale, care explica aceasta situatie prin eliminarea facilitatilor fiscale si prin intrarea in economia "alba" a tot mai multe initiative.

NewsIn