Fuziunea bancilor din Grupul Unicredit s-ar putea termina pana in iunie 2007

Data publicarii: 06-09-2006
Discutiile privind detaliile tehnice ale fuziunii HVB Tiriac Bank cu UniCredit Romania vor incepe in zilele urmatoare, iar procesul se va finaliza anul viitor cel mai tarziu in luna iunie, a anuntat, miercuri, presedintele HVB Tiriac Bank, Dan Pascariu, la o conferinta de presa. In Romania, procesul de fuziune a doua banci este insa complex si presupune trei componente principale: juridica, tehnica si culturala, a explicat Pascariu. In plus, nici costurile nu sunt de neglijat. In cazul fuziunii dintre HVB Bank si Banca Tiriac, doua banci medii pe piata romaneasca, costurile fuziunii s-au situat la aproximativ 10 milioane euro, potrivit presedintelui HVB Tiriac Bank.

"Integrarea juridica a fost un proces dificil, din cauza imperfectiunilor juridice si a lipsei de expertiza din instantele romanesti. Exista si o problema legata de termenele fixe, pentru ca reglementarile prevad ca trebuie sa remitem catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) inregistrarea de la registrul comertului in cinci zile, in timp ce banca centrala cerea sa o aiba in aceeasi zi", a precizat Pascariu.

"Ne-am propus sa avem discutii cu reprezentantii BNR pentru modificarea unor norme, pentru a tine cont de realitati", a adaugat el.

Integrarea tehnica a inceput cu cateva luni inaintea finalizarii propriu-zise, prin unificarea retelelor de bancomate si a celor informatice. "Am avut de exemplu situatii in care am descoperit conturi la cele doua banci cu nume diferite, dar cu acelasi cod numeric personal (CNP), dar ne-am dat seama ca erau de obicei persoane care se casatorisera si isi schimbasera numele", a aratat presedintele HVB Tiriac Bank.

Procesul care ia cel mai mult timp in cazul fuziunii este integrarea "culturala", care este un proces continuu si nu s-a terminat la 1 septembrie. "HVB Bank si Banca Tiriac erau doua banci cu culturi puternice si nu poate fi vorba de preluarea culturii uneia de catre cealalta, ci mai degraba de o osmoza. Un element important a constat in trecerea de la un sistem descentralizat, cum era in cazul bancii Tiriac, la cel centralizat din cadrul HVB", a precizat Pascariu.

HVB Tiriac Bank, care este acum a patra banca din Romania, ca dimensiune a afacerii, are ca prima tinta consolidarea pozitiei ocupate pe piata romaneasca, care se va face si prin marirea retelei. Primul pas va fi deschiderea de unitati in cele sase judete in care banca nu este prezenta in acest moment, a mentionat presedintele bancii. "Este o fuziune de crestere", a afirmat el. Banca a angajat in ultimele sapte luni personal suplimentar si va continua sa faca angajari, odata cu extinderea retelei.

Dincolo de aspectele mentionate, fuziunea a reprezentat o experienta unica pentru cei implicati. "Pentru noi, a fost un parcurs extrem de provocator si interesant din punct de vedere profesional", a declarat Pascariu.

Urmatorul pas important va fi procesul de fuziune a noii entitati bancare cu Unicredit Romania. Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania, potrivit datelor BNR.

NewsIn