Soc pe piata asigurarilor: Basescu promulga legea care spune ca o locuinta asigurata facultativ nu mai intra in schema obligatorie

Data publicarii: 14-12-2010 | Finante-Banci
Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri legea care elimina necesitatea incheierii unei polite obligatorii de asigurare a locuintei pentru proprietarii care au cumparat deja o asigurare facultativa care acopera daunele produse de inundatii, cutremure si alunecari de teren. Companiile de asigurari implicate in sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 mil. euro, ceea ce pune in pericol functionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.


Camera Deputatilor, care a avut rol decizional, adoptase luna trecuta un amendament care prevede ca locuintele asigurate individual sa nu mai intre sub incidenta acestei legi. Votul deputatilor a venit in contextul in care normele aprobate anterior de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ii obligau si pe proprietarii care au deja o asigurare facultativa sa incheie o polita obligatorie, care nu era vazuta ca o supra-asigurare. Astfel, polita obligatorie urma sa acopere daunele provocate de calamitatile naturale in limita a 20.000 de euro, restul sumei pana la pretul real al locuintei urmand sa fie acoperit de asigurarea facultativa.

Tariful unei polite obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe an in functie de materialul de constructie al casei, suma asigurata fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. Politele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), o companie detinuta de 13 asiguratori locali si acopera doar daunele provocate de inundatii, cutremure si alunecari de teren. 

 

citeste integral: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: