Increderea managerilor din toata lumea in cresterea economica, la nivelul anterior crizei-studiu PwC

Data publicarii: 01-02-2011 | Economie
Increderea directorilor generali din intreaga lume in cresterea economica viitoare a revenit aproape la nivelurile inregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a editii a studiului Global CEO Survey realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Dintre cei 1201 respondenti din randul directorilor generali din intreaga lume, 48% au declarat ca sunt foarte increzatori in privinta cresterii economice viitoare in urmatoarele 12 luni. Aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa a nivelului de incredere fata de anul trecut, cand doar 31% dintre directorii generali se declarau foarte increzatori, si se apropie de nivelul de optimism de 50% atins in 2008 la momentul debutului crizei economice", arata studiul.

Potrivit PwC, 88% dintre directorii generali au declarat ca sunt intr-o oarecare masura increzatori in perspectivele de crestere pentru urmatoarele 12 luni, fata de 81% care declarau acelasi lucru anul trecut. Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declara increzatori in perspectivele de crestere in urmatorii 3 ani, in crestere cu 2 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat anul trecut.

Revenirea increderii s-a facut remarcata pe toate continentele, directorii generali din India, Austria, Columbia, Peru, China, Thailanda si Paraguay fiind deosebit de optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt. In schimb, directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit mai putin optimisti. Directorii generali din Germania au facut insa exceptie, aproape 80% dintre acestia declarandu-se "foarte optimisti", un procent de patru ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut, cand numai 20% dintre directorii generali din Germania se declarau foarte optimisti.

Totodata, directorii generali au identificat China drept principalul motor al cresterii economice globale. Astfel, China a fost mentionata de 39% dintre directorii generali, urmata de Statele Unite 21%, Brazilia 19, si India cu 18%. China, Statele Unite si India au fost identificate drept cele mai importante surse viitoare de produse si materii prime. 90% dintre directorii generali au declarat ca se asteapta ca operatiunile lor din Asia sa creasca in urmatoarele 12 luni, urmate de cele din America Latina 84%, Africa 75%, Orientul Mijlociu 72% si Europa de Est 70%. Numai o treime dintre respondenti au declarat ca tara lor de origine ofera potential ridicat de crestere.

Din punct de vedere strategic, directorii generali cred ca cele mai bune oportunitati pentru crestere in urmatoarele 12 luni vor veni din dezvoltarea de noi produse si servicii si din cresterea cotei de piata pe segmentele pe care companiile sunt deja prezente, potrivit a 29% dintre directorii generali intervievati, dar si din patrunderea pe noi piete de desfacere-17%. Alte optiuni luate in calcul de catre directorii generali au fost achizitiile, aliantele si parteneriatele de tip joint venture.

Studiul mai arata ca aproape trei sferturi dintre directorii generali intervievati au indicat incertitudinea si volatilitatea economica drept potentiale amenintari pentru afaceri, in crestere fata de doar 66% anul trecut. De asemenea, o treime dintre directorii generali au declarat ca sunt "extrem de preocupati" cu privire la perspectivele  economice. Alte amenintari mentionate de catre directorii generali au fost reactia guvernelor fata de deficitele bugetare (61%), supra-reglementarea (60%), volatilitatea cursurilor valutare (54%), instabilitatea pietelor de capital (52%), si tendintele protectioniste (40%). Perspectiva inflatiei a fost invocata de mai putin de o treime dintre respondenti.

Rezultatele sondajului PwC au fost date publicitatii la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Pentru cea de-a 14-a editia a Global CEO Survey, au fost derulate 1201 interviuri in 69 de tari din intreaga lume in ultimul trimestru din 2010. Defalcat pe regiuni, 420 de interviuri au fost derulate in Europa Occidentala, 257 in regiunea Asia-Pacific, 221 in America Latina, 148 in America de Nord, 98 in Europa de Est si 57 in Orientul Mijlociu. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: