Tensiunile din Egipt propulseaza petrolul peste nivelul de 100 de dolari per baril

Data publicarii: 01-02-2011 | International
Cursul petrolului a depasit luni la Londra 100 de dolari per baril, nivel ce nu mai fusese atins de peste doi ani, cresterea survenind ca urmare a preocuparilor in legatura cu situatia din Egipt si temerile ca agitatia s-ar putea extinde si in alte tari din Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

Catre ora 17,00 GMT, pretul barilului de petrol Brent din Marea Nordului pentru livrare in luna martie a urcat pana la 100,81 de dolari la InterContinental Exchange /ICE/ din Londra, un nivel fara precedent din 1 octombrie 2008.

Egiptul este un producator de petrol modest, dar in tara exista doua cai majore de transport al petrolului, Canalul Suez si Oleoducul Sumed, ceea ce explica nervozitatea pietei.

Aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol brut si 400.000 de barili de produse rafinate tranziteaza zilnic Marea Rosie catre Marea Mediterana prin Canalul Suez, lung de 190 km. El este dublat de Oleoducul Suez-Mediterana /Sumed/, care a transportat in medie 1,1 milioane de barili pe zi in 2009.

In total, canalul si oleoducul, principalele cai de transport al petrolului din Golf catre Europa, transporta 4,5 % din productia mondiala de petrol.

''Exista riscul unei penurii reale'' in cazul inchiderii acestor cai strategice, estima luni Abdallah Salem El-Badri, secretarul general al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol /OPEC/.

Declansata in urma cu o saptamana, mobilizarea populara din Egipt nu da semne de slabire, manifestatiile fiind in continuare importante, indeosebi in Suez, oras industrial ce marcheaza intrarea in canalul cu acelasi nume dinspre Marea Rosie.

Potrivit media egiptene oficiale, canalul functiona luni normal, ''la capacitate totala''.

Sursa: AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: