Tanasescu: Exista posibilitatea reducerii TVA in urmatorii doi ani, trebuie imbunatatita colectarea

Data publicarii: 01-02-2011 | Economie
Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu a declarat luni ca TVA ar putea fi redusa in urmatorii doi ani, dar ca pentru aceasta este nevoie de indeplinirea unor conditii, printre care si imbunatatirea colectarii acestei taxe.

"Exista aceasta posibilitate (ca TVA sa fie redusa in urmatorii doi ani, n.r.), dar cu niste conditii cumulative stricte. In primul rand, o imbunatatire a colectarii, o imbunatatire a capacitatii administrative de a colecta TVA la un nivel cel putin egal cu ce exista in jurul nostru. Sa nu uitam ca TVA reprezinta ca pondere in PIB undeva la 7,7% anul trecut, cu o crestere puternica la 8,5 % anul acesta, dar trebuie sa ajungem la 9-10%, deci este clar ca o imbunatatire a colectarii TVA este absolut necesara. In momentul in care aceste parghii vor functiona, sunt ferm convins ca o diminuare a acestei taxe este posibila", a spus Tanasescu la The Money Channel.  

Tot luni, Tanasescu a declarat ca incasarile din TVA dupa majorarea acestei taxe nu sunt atat de mari pe cat ar fi trebuit, dar s-a aratat convins ca acestea vor creste in perioada urmatoare in urma reformelor facute la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"Este o imbunatatire a colectarii din TVA, probabil nu atat de mult cat ar fi trebuit. Dar, prin reformele structurale care au inceput la nivelul ANAF-ului, prin reformele care vor continua si prin masurile care vor fi aduse prin noul program in ceea ce priveste intarirea capacitatii agentiei fiscale, aceste colectari o sa creasca in 2011 si in anii urmatori", a spus reprezentantul Romaniei la FMI.

 

NewsIn