FMI ne cere liberalizarea pretului gazelor! Facturile pentru incalzire ar putea creste cu 50%

Data publicarii: 02-02-2011 | Actualitate


Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Romaniei sa liberalizeze piata gazelor, iar intr-o traducere simpla asta inseamna cresterea preturilor. Unele surse apropiate negocierilor sustin ca pentru noi, cetatenii de rand, asta va putea aduce facturi la incalzire cu pana la 50% mai mari in urmatorii ani!

Ministrul Economiei insista insa: doar companiile vor fi afectate de aceste majorari.
Dupa doua ore de discutii cu reprezentantii FMI, ministrul Economiei a recunoscut: expertii americani ne cer aceste schimbari.

Ministrul sustine totusi ca gospodariile, spitalele, scolile, gradinitele, institutiile de interes public nu vor fi afectate. "In aceasta perioada de iarna", a fost exprimarea demnitarului.

Companiile vor fi obligate sa plateasca mai mult. Ceea ce insemna ca si produsele lor vor fi mai scumpe.

In Romania, gazele naturale sunt mai ieftine decat in celelalte tari europene pentru ca autoritatile nu permit Romgaz si Petrom, cele doua companii producatoare, sa vanda gazele la un pret mai mare de 155 de dolari pe mia de metri cubi.

Dupa liberalizare, cele doua companii vor putea teoretic sa vanda la un pret de piata, care este mult mai mare. Ca sa va faceti o idee pentru gazele de la rusi, romanii platesc 380 de dolari pe mia de metri cubi.

Si potrivit unor surse apropiate negocierilor, liberalizarea pietei gazelor ar putea duce la o crestere a pretului cu pana la 55% in urmatorii 3-4 ani.

Acum, factura la incalzire pentru o casa de 150 de metri patrati este de aproximativ 600 de lei. Dupa liberalizare, ar putea ajunge la 924. Iar pentru o casa de 100 de metri patrati factura s-ar putea mari de la 410 la 615 lei.
 
Ce a declarat astazi ministrul Economiei?

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ion Ariton, ministrul Economiei, dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.
 

 

citeste mai mult: incont.ro