Preturile la producator din industrie au inregistrat un avans anual de 9,6% in decembrie

Data publicarii: 02-02-2011 | Economie


Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 9,6% in decembrie fata de aceeasi luna din 2009, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 1,2%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In noiembrie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 8,1%, iar in octombrie, preturile s-au majorat cu 7,8%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de decembrie 2009 in industria prelucratoare (11,1%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,4%), in industria extractiva (4,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,1%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (13,5%) si industria bunurilor intermediare (11,1%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (7,7%), industria bunurilor de capital (3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (1,4%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat in decembrie un avans de 0,9%, in timp ce preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 1,8%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria extractiva (1,3%), industria prelucratoare (1,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,3%). La distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (2,3%), industria bunurilor intermediare (1,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (0,7%) si industria bunurilor de uz curent (0,5%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital nu au inregistrat modificari semnificative fata de luna anterioara.

 

NewsIn