Pretul apartamentelor din Capitala a crescut in ianuarie cu 0,3% fata de luna precedenta

Data publicarii: 02-02-2011 | Imobiliare


Pretul apartamentelor din Bucuresti a crescut cu 0,3% in ianuarie fata de luna precedenta, tendinta de crestere fiind resimtita la nivelul apartamentelor noi, al caror pret a sporit cu 1,1%, in timp ce in cazul apartamentelor noi s-a inregistrat o scadere de 0,3%, potrivit imobiliare.ro.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in crestere cu 0,3% fata de luna precedenta, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi. In comparatie cu prima luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 12,5% mai mici.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna ianuarie la valoarea de 1.327 euro/mp util, in crestere cu 1,1% fata de luna decembrie 2010, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.312 euro. In comparatie cu ianuarie 2010, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi cu trei camere a inregistrat o scadere de 1,9% in prima luna a anului.

Luna ianuarie nu a adus insa modificari semnificative in ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi din Capitala. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.088/euro mp de suprafata utila, cu 0,3% mai putin decat in luna precedenta si cu 14,2% mai putin decat la sfarsitul anului trecut.

In Brasov, conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai mult decat in luna decembrie 2010. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6,7% mai mic. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a urcat in primele 30 de zile ale anului cu 2,1%, dupa o alta crestere de 2,5%, in decembrie, pana la valoarea de 966 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului 2009, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decat in decembrie.

Potrivit imobiliare.ro, in Cluj-Napoca, dupa o crestere usoara inregistrata in ultima luna a anului trecut, in ianuarie, preturile apartamentelor au scazut cu 0,8%. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru prima luna a anului are o valoare medie de 985 euro/mp util. Valoarea actuala este foarte apropiata de cea inregistrata in urma cu 12 luni, in ianuarie 2010, diferenta fiind de doar 0,9%. Scaderea de pret a fost inregistrata atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,3% in ultimele 30 de zile. Pretul apartamentelor noi a scazut cu 0,5% in ianuarie, pana la 915 euro/mp util.

Preturile apartamentelor scoase la vanzare in Constanta au inregistrat cea mai mare crestere in luna ianuarie. Pretul mediu al apartamentelor de aici a crescut cu 2,4% in prima luna din an. In ianuarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8% de la 933 euro/mp util, pana la 959 euro/mp util. Tendinta s-a manifestat si in cazul apartamentelor vechi, al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in prima luna a anului, o crestere de 2,2%, atingand valoarea de 935 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu 10,6% mai mici.

Datele imobiliare.ro arata ca, dupa 11 luni consecutive de scadere, in ianuarie 2011, preturile apartamentelor din Timisoara inregistreaza o crestere de 1,8%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret a ajuns sa fie de 16,2%, in usoara scadere. In Timisoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 2,8%. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a scazut cu trei procente si jumatate, coborand pana la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru aceasta categorie.

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica pentru luna ianuarie 2011, o valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,9%, fata de luna decembrie. In comparatie cu inceputul anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 7,8% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita in special in cazul apartamentelor noi, al caror pret a scazut pana la 956 euro/mp util in ultima luna. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, insa, a fost diferit, pretul mediu solicitat la aceasta categorie de apartamente a inregistrat o crestere de 3,8%, pana la 811 euro/mp util.

Pentru Ploiesti, Indicele imobiliare.ro indica, pentru prima luna a anului, o valoare medie de 879 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o usoara crestere, 0,3% inregistrata in ultimele 30 de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti au avut o evolutie asemanatoare cu cele din Capitala. In comparatie cu luna ianuarie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 14% mai mici.

Valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru prima luna a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro/mp util, cu 2 euro/mp (0,2%) mai putin decat in decembrie 2010. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.213 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 15% mai mici.

 

NewsIn