Asiguratorii sunt pesimisti: Piata scade cu doua cifre si am putea sa vedem inclusiv falimente

Data publicarii: 02-02-2011 | Finante-Banci

Segmentul asigurarilor generale ar putea scadea cu pana la 15% anul acesta din cauza reducerii primelor incasate din politele auto, dupa un declin de o singura cifra in 2010, ceea ce s-ar putea dovedi un test fatal pentru mai multi jucatori.

"In 2011 ar trebui sa vedem niste companii de asigurare care dispar si nu doar societati care nu conteaza din punctul de vedere al cotei de piata. Daca nu vom vedea falimente, vom vedea macar societati plasate sub supraveghere speciala", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor din Romania (UNSAR), la un seminar organizat de Media XPRIMM.

El se asteapta ca in scenariul cel mai optimist piata sa scada cu 5% in 2011, pe fondul reducerii cu 20% a tarifelor politelor auto. La inceputul anului trecut, oficialii companiilor de asigurari se asteptau la o scadere medie cu 5-10% a segmentului de asigurari generale in 2010, previziune confirmata de rezultate la noua luni, cand primele brute subscrise s-au comprimat cu 6,8%, pana la 5,1 miliarde lei (1,2 mld. euro).

Asigurarile auto vor dezamagi

Perspectiva unor incasari mai mici din vanzarea politelor auto il determina si pe Radu Mustatea, presedintele directoratului Astra Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor, sa estimeze ca primele din asigurari generale vor scadea cu cel putin 10% anul acesta. "Cred ca vom avea o scadere cu doua cifre a pietei de asigurari, in contextul in care asigurarile auto obligatorii s-au redus dramatic de la inceputul anului. Scaderea primei medii la asigurarile de raspundere civila auto este de 20-25%".

 

citeste integral: zf.ro