Banca Mondiala: Economia Romaniei poate deveni vulnerabila in ceea ce priveste preturile la alimente

Data publicarii: 04-02-2011 | Actualitate


Economistul sef pe politici economice pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Sudharshan Canagarajah, a declarat joi ca Romania intampina dificultati in sectorul agricol, iar economia romaneasca ar putea deveni vulnerabila in ceea ce priveste preturile la alimente.

"Romania intampina dificultati in sectorul agricol, o zona care a crescut slab inainte de criza economica si care a primit destule lovituri in timpul crizei. Trebuie sa intelegem ce impulsioneaza dezvoltarea in agricultura. La nivel global, preturile la alimente devin o problema importanta si aceasta este o zona in care economia Romaniei ar putea deveni vulnerabila. De aceea, problema dezvoltarii agriculturii trebuie rezolvata cat mai curand", a spus Sudharshan Canagarajah.

Potrivit oficialului Bancii Mondiale, institutia a lucrat cu guvernul pentru a pune la punct un program de stabilizare economica.

"Banca Mondiala a lucrat cu guvernul pentru a pune la punct un program de stabilizare economica, principalul obiectiv fiind acela de a ne asigura ca recesiunea economica va avea un impact redus asupra economiei Romaniei. Intr-o mare masura, acest obiectiv este atins in ceea ce ne priveste. In continuare, incercam sa descoperim ce anume tine in loc economia tarii si ce impiedica reluarea progresului economic. Asa cum puteti vedea la nivel global, este un moment prielnic pentru redresarea economica. Criza ne-a aratat care sunt slabiciunile si imperfectiunile fiecarei economii. Acum obiectivul nostru este sa ajutam guvernul si toate partile interesate sa inteleaga care sunt piedicile pe care economia le infrunta in prezent", a precizat Sudharshan Canagarajah.

De asemenea, Sudharshan Canagarajah a adus in discutie si faptul ca Romania are o rata de absorbtie a fondurilor structurale foarte mica.

"O problema stringenta este reprezentata de fondurile structurale. Stim cu totii ca Romania are la dispozitie aproape 19 miliarde de euro, dar rata de absorbtie este printre cele mai mici, de doar 2%. Vrem sa stim care sunt zonele in care guvernul poate face progrese rapide, una dintre ele fiind identificata deja de noi - infrastructura. Guvernul nu are destui bani la dispozitie pentru a investi in infrastructura si, de aceea, trebuie sa foloseasca fondurile structurale", a precizat oficialul Bancii Mondiale.

Banca Mondiala va acorda Romaniei 250 milioane euro pentru sanatate si 500 milioane euro pentru asistenta sociala, pentru realizarea de noi reforme in aceste domenii, a declarat joi Sudharshan Canagarajah.

Totodata, potrivit oficialului Bancii Mondiale, va fi virat si cel de-al treilea imprumut pentru politici de dezvoltare, de 400 de milioane de euro.

Banca Mondiala a aprobat, in 20 ianuarie, eliberarea celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare (DPL2) pentru Romania, in valoare de 300 milioane euro. Al doilea imprumut de la Banca Mondiala era programat initial pentru prima parte a anului 2010, dar acordarea acestuia a fost amanata din cauza neindeplinirii de catre tara noastra a masurilor agreate.

In cadrul pachetului de asistenta financiara agreat cu institutiile internationale, Banca Mondiala ofera sprijin sub forma a trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL) in valoare totala de 1 miliard euro. Primul DPL, in valoare de 300 milioane, a fost aprobat si semnat in septembrie 2009, fiind tras pe 21 octombrie 2009.

Romania a agreat in 2009 cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Pana in momentul de fata, Romania a primit 12,17 miliarde euro de la Fondul Monetar International, respectiv 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeana si alte 600 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

 

NewsIn