Actele aditionale pot fi rupte doar cu acordul clientilor, spune Curtea Constitutionala

Data publicarii: 08-02-2011 | Finante-Banci


Bancherii trebuie sa aiba acceptul clientilor pentru a putea renunta la actele aditionale create pe baza Ordonantei 50, privind transparentizarea conditiilor de cost la creditele de retail, chiar daca acestea nu au fost semnate de catre debitori si au fost considerate acceptate tacit, precizeaza judecatorii Curtii Constitutionale in decizia referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii 288/2010 pentru transpunerea Ordonantei 50, publicata pe 31 ianuarie in Monitorul Oficial.

In aceste conditii, mesajul bancherilor privind acordarea posibilitatii de a alege pentru clientii lor este sub semnul intrebarii.

Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, a afirmat chiar ieri intr-o opinie in ZF ca banca nu a denuntat actele aditionale incheiate pe baza Ordonantei 50 tocmai pentru a lasa clientilor dreptul de a face o alegere. De fapt, decizia Curtii Constitutionale privind legea 288/2010 pentru aprobarea ordonantei arata ca banca nu poate sa modifice unilateral contractele nici in cazul in care actele au fost considerate acceptate tacit, deci banca nu poate lasa clientilor dreptul de a face o alegere.

"Legea 288 nu este nici ea perfecta: actele aditionale izvorate din aplicarea OUG sunt tratate diferut. Noi am ales sa nu le denuntam (actele aditionale acceptate tacit - n.r.), exact pentru ca majoritatea clientilor sa aiba o optiune. Nu pentru ca brusc OUG 50 a devenit buna sau pentru ca ne-am fi razgandit", nota Steven van Groningen. Reprezentantii bancii au afirmat ieri ca nu aveau cunostinta de pozitia Curtii Constitutionale aparuta pe 31 ianuarie.

 

continuarea in: zf.ro